Μία από τις πιο ριψοκίνδυνες μαζικές απογειώσεις αεροσκαφών, γνωστή ως «elephant walk», πραγματοποίησαν οι δυνάμεις που παίρνουν μέρος στη μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος». Η άσκηση άρχισε στις 12 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 22/4.

Στην άσκηση, που διεξάγεται στην 117η Πτέρυγα Μάχης, παίρνουν μέρος η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers-GCI, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Παρατηρητές στην άσκηση είναι η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η άσκηση «Ηνίοχος 21» διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την απογείωση «elephant walk», χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μεγάλοι στόλοι συμμαχικών βομβαρδιστικών πραγματοποιούσαν επιθέσεις με 1.000 αεροσκάφη. Η εικόνα των μαζικών απογειώσεων θύμιζε ελέφαντες που περπατάνε και έτσι πήρε αυτό το όνομα. Με την πάροδο των χρόνων, ενσωματώθηκε στο λεξικό της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μία ριψοκίνδυνη μαζική απογείωση αεροσκαφών. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης