Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Ένταση σημειώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το απόγευμα της Πέμπτης, όταν δεκάδες κάτοικοι του Γραμματικού κατέφθασαν στο υπουργείο Μεταφορών, όπου ήταν προγραμματισμένο το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με αίτημα να συμπεριληφθεί το ζήτημα του ΧΥΤΑ Γραμματικού στην ημερήσια διατάξη.

Για σήμερα, ήταν προγραμματισμένη στο περιφερειακό συμβούλιο η συζήτηση για το συνοδό έργο της υπογειοποίησης για το γήπεδο της ΑΕΚ και στην αίθουσα βρίσκονταν στελέχη και οπαδοί της ομάδας για αυτόν τον λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι του Γραμματικού απαιτούσαν να συζητηθεί, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο, το ζήτημα του ΧΥΤΑ, καθώς όπως αναφέρουν τους το είχαν υποσχεθεί περιφερειακοί σύμβουλοι προφορικά.

Στη συνέχεια προκλήθηκε ένταση μεταξύ μεμονωμένων κατοίκων και οπαδών της ΑΕΚ, σχετικά με το ποιο ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεδομένου ότι οι κάτοικοι απαιτούσαν να προστεθεί και το ζήτημα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενώ οι φορείς της ΑΕΚ ζητούσαν να ακολουθηθεί η ημερησία διάταξη για να εξελιχθεί η συγκεκριμένη υπόθεση.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με αποτέλεσμα οπαδοί της ΑΕΚ και κάτοικοι του Γραμματικού να έρθουν στα χέρια και να προκληθούν συμπλοκές, οι οποίες έληξαν λίγη ώρα αργότερα με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός και η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία προσαγωγή.

Το συντονιστικό όργανο του συλλόγου Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα:

«Σήμερα, σε ένα ναό της Δημοκρατίας όπως είναι η αίθουσα του συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, είδαμε απαράδεκτη συμπεριφορά κατοίκων που αντιδρούν για την κατασκευή ΧΥΤΑ στον Μαραθώνα.
Μπήκαν προκλητικά στην αίθουσα χωρίς να υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το δικό τους θέμα και απαίτησαν να συζητηθεί στη θέση του θέματος της υπογειοποίησης, το οποίο ήταν κεντρικό θέμα στην ημερήσια διάταξη. Μάλιστα, η ΑΕΚ είχε κληθεί επίσημα στο συμβούλιο με συλλόγους, παλαίμαχους και τη διοίκηση.

Οι κύριοι, προκαλούσαν την ΑΕΚ και επιτέθηκαν απρόκλητα και με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την ΑΕΚ και την σημασία της κατασκευής του έργου στη Νέα Φιλαδέλφεια, την ίδια ώρα που η κυρία Δούρου τους εξηγούσε ότι το θέμα του ΧΥΤΑ έχει οριστεί να συζητηθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία σε άλλη συνεδρίαση.

Γίναμε μάρτυρες απαράδεκτων ενεργειών που θύμισαν φασιστοειδείς μεθοδεύσεις και λυπούμαστε που ένα συνοδό έργο απαραίτητο για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια καθυστερεί εξ αιτίας τέτοιων στοιχείων. Ως σύλλογοι Μικρασιατών αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση να σταθούμε στο πλευρό της ΑΕΚ και του τεράστιου πολιτιστικού φορέα που θα δημιουργηθεί στο νέο της γήπεδο».

Κάτοικοι του Γραμματικού μιλώντας στη συνέχεια στο zougla.gr σημείωσαν ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος για να δημιουργηθεί η εν λόγω ένταση, η οποία οφείλεται σε μεμονωμένα άτομα και γεγονότα, και ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο εναντίωσης είτε προς τους οπαδούς της ΑΕΚ, είτε προς το ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου, που έτυχε να βρίσκεται στην ημερησία διάταξη του συμβουλίου στο οποίο έκαναν την παρέμβασή τους.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα Αιμίλιος Ρεϊσόγλου  είχε υποβάλλει στις 23/1/2018 αίτημα για να συζητηθεί το ζήτημά τους στο περιφερειακό συμβούλιο στις 25/1/2018, το οποίο όμως δεν συνέβη. Μετά από νέα διαμαρτυρία των κατοίκων για την αναβολή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου τους υποσχέθηκε προφορικά να το συμπεριλάβει για σήμερα, 8/2/2018, ως τακτικό ζήτημα. Όμως, όταν κατέφθασαν οι κάτοικοι τους ανακοινώθηκε ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα, και έτσι προκλήθηκαν οι διαμαρτυρίες τους.

Μετά από τα επεισόδια που προκλήθηκαν, το Περιφερειακό Συμβούλιο διεκόπη οριστικά και το ζήτημα του ΧΥΤΑ Γραμματικού ορίστηκε, με ομόφωνο ψήφισμα αυτή τη φορά, να συζητηθεί την 1η Μαρτίου.

Παρέμβαση για τον ΧΥΤΑ

Νωρίτερα οι κάτοικοι του Γραμματικού, κρατώντας πανό κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ, φώναξαν συνθήματα και τοποθέτησαν μικροφωνική εγκατάσταση από την οποία ακούγονταν οι εξαγγελίες της περιφερειάρχου, Ρένας Δούρου, όταν πριν από 3 χρόνια η ίδια υποστήριζε ότι η κατασκευή του αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα και ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί.

Δείτε τη δήλωση στον φακό του Zougla.gr του Σπύρου Λιβαθηνού (ανεξάρτητος από το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα).

Οι παράγοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ που βρέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

Ο Θωμάς Μαύρος

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης