Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο στήνει η Άγκυρα. Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος της Hurriyet, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» «παρενόχλησε» το τουρκικό Μπαρμπαρόσα ανοικτά της Κύπρου, με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να έρχεται προς αρωγή του ερευνητικού σκάφους και να «μπλοκάρουν» το σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Απαντώντας σε χθεσινή (Τετάρτη) ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για έρευνες του ερευνητικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το σκάφος βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Hurriyet, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «το Μπαρμπαρόσα σήμερα 18/10 είχε σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα. Η επιμονή της Ελλάδας και οι εξωπραγματικοί ισχυρισμοί της προκαλούν ζημιά στις διμερείς σχέσεις και στην σταθερότητα στη περιοχή. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα. Θα πρέπει η Ελλάδα να αποφύγει συμπεριφορές που προκαλούν ένταση στην περιοχή».

Η τουρκική ανακοίνωση

«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

»Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Εκκινούμενη από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες που απορρέουν από την ηπειρωτική μας υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».

H στάση της Αθήνας

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στρεφόταν κατά της Άγκυρας, για την τουρκική NAVTEX.

«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι για τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία δεν τήρησε τις διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς κανόνες, τονίζει το ΥΠΕΞ, κάτι που η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

“Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Αυτή την ώρα στο σημείο της έντασης βρίσκονται μία τουρκική φρεγάτα και ένα τουρκικό υποβρύχιο. Το απόγευμα της Πέμπτης, στελέχη του ελληνικού ΓΕΕΘΑ σχολιάζοντας τα τουρκικά δημοσιεύματα μετά από ερώτημα του zougla.gr εξήγησαν πως μηδέποτε υπήρξε επεισόδιο και πως η ελληνική πλευρά δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους τα τουρκικά ΜΜΕ ανεβάζουν τόσο πολύ τους τόνους. Το ΓΕΕΘΑ ούτε επιβεβαίωσε, ούτε και διέψευσε την παρουσία της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» σε αυτή την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης είναι άγνωστο εάν στην περιοχή βρίσκονται και άλλες μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης