Επεισόδια και ρίψη χημικών σημειώθηκαν λίγο μετά τις 07:30 το πρωί της Παρασκευής στον Έβρο, από την τουρκική πλευρά, όπου είναι συγκεντρωμένοι στη συνοριακή γραμμή πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί ο λόγος της έντασης.

Στο σημείο βρίσκεται και η «Αύρα» της αστυνομίας, η οποία έκανε ρίψη νερού. Λίγο μετά τις 08:00 το πρωί η ένταση σταμάτησε. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο ελληνικός φράχτης στα σύνορα επεκτείνεται κατά επιπλέον 40 χιλιόμετρα τμηματικά και στα σημεία εύκολης διέλευσης μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, Πέμπτη, ήταν μια ήρεμη ημέρα στις Καστανιές, με την περιοχή να επισκέπτεται ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας προσφύγων και μεταναστών στην άλλη πλευρά των συνόρων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να αρχίσει να δρα διαφορετικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και για την Τουρκία «να συνεχίσει να δρα θαρραλέα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, να δέχεται ανθρώπους και να τους συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια».

Στο χωριό των Καστανεών, η ζωή χθες το απόγευμα κυλούσε με φυσιολογικούς ρυθμούς παρά την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων από διάφορες χώρες να κυκλοφορούν στο χωριό και να έχουν «στήσει» τα δικά τους άτυπα «press centers», όπως στην περίοδο της Ειδομένης.

Να σημειωθεί ότι το 12ωρο από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 18:00 το απόγευμα, στην περιοχή του Έβρου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Συνελήφθησαν οκτώ άτομα. Επτά άτομα προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία.
– Εμποδίστηκαν 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα

Συνολικά, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης, ο απολογισμός είναι:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις.
– Έχουν συλληφθεί 252 πρόσωπα.

Οι εθνικότητες (χώρες προέλευσης) των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

– Αφγανιστάν, 64%
– Πακιστάν, 19%
– Τουρκία, 5%
– Συρία, 4%
– Σομαλία, 2,6%
– Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4%

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης