Της Άντζελας Πεΐτση

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση των λαθραίων τσιγάρων και του λαθραίου καπνού στην Ελλάδα, λόγω της υπερβολικής αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά είδη μαζί και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, η καταναλωτική στροφή των καπνιστών προς τα «παράνομα» είδη καπνού ξεπερνάει το 30% ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα που χάνει το κράτος -μπορεί τα επίσημα στοιχεία να μιλούν για 800.000.000 εκατ €- ωστόσο και σύμφωνα με τα «ανεπίσημα» στοιχεία που διαθέτει, το παραπάνω ποσό αγγίζει το 1 δις €.

Ταυτόχρονα, η πορεία του τζίρου σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών ειδών, φθίνει μήνα με το μήνα και μέχρι και σήμερα κυμαίνεται στο 30%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μείωση τζίρου 10% τον περασμένο Νοέμβριο, επιπλέον μείωση 11% τον περασμένο Δεκέμβριο και νέα επιπρόσθετη μείωση 10% τον Ιανουάριο του 2017. Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των καπνοπωλών και για το μήνα Φεβρουάριο, καθώς μιλούν για νέα φθίνουσα πορεία του τζίρου, λόγω της αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50 λεπτά, η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη αύξηση έως και σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr δήλωσε: «Στα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν επιβληθεί επτά αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα. Και το 2017, καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει μέχρι και τώρα, της τάξεως το 50 λεπτών ανά πακέτο. Εκτιμώντας λοιπόν, πως η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τον καταναλωτή, ζητήσαμε από τις καπνοβιομηχανίες να μπει σταδιακά αυτή η αύξηση και σε δύο δόσεις. Κάτι που έγινε. Ακόμα κι αυτή η σταδιακή αύξηση, έχει επιφέρει μεγάλη πτώση του τζίρου από τον περασμένο Νοέμβριο έως και το Ιανουάριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και υπογράμμισε: «Η Κυβέρνηση μας έχει «υποχρεώσει» να γίνουμε ανταγωνιστές με τους λαθρεμπόρους τσιγάρων. Εμείς ως νόμιμα σημεία πουλάμε το πακέτο τα τσιγάρα 4,5€ και ο λαθρέμπορος 1,5€. Άρα θα πρέπει από δω και πέρα, ένα μερίδιο του φόρου που παίρνει το κράτος, να είναι ανταποδοτικό προς εμάς».

Ο κ. Ιακώβου, τόνισε πως η έκρηξη στο λαθρεμπόριο τσιγάρων αγγίζει το 30% και παρόλα αυτά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν οι έλεγχοι ήταν πιο εντατικοί. «Τα σκάνερ που λέγανε πως θα πάρουνε απ’ ότι φαίνεται θα είναι μόνον τέσσερα, συν ένα που δώρισε η «Παπαστράτος», σύνολο πέντε, ενώ θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον δέκα σε όλη την Ελλάδα. Την ώρα που η Τουρκία διαθέτει 22 σκάνερ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά είδη».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα λουκέτα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 1.250 σημεία πώλησης στο νομό Θεσσαλονίκης, από τα 3.000, ενώ η μελέτη που έχει κάνει το Σωματείο μας, μιλάει για νέο κλείσιμο επιχειρήσεων με τον αριθμό να γίνεται τριψήφιος, δηλαδή να πέφτει κάτω από τις 1.000 επιχειρήσεις».

Και καταπέλτης στην κριτική του, δήλωσε: «Ήρθαν κι επέβαλλαν ένα άδικο φόρο. Εμάς, ως λιανοπωλητές και ως νόμιμα σημείο πώλησης τσιγάρων, δεν μας ενδιαφέρει αν τον θέλουν αυτόν τον φόρο ή δεν τον θέλουν οι Θεσμοί. Ούτε μας ενδιαφέρει όλο αυτό το «πολιτικό γαϊτανάκι» που παίζεται πάνω στην πλάτη μας. Εμάς μας ενδιαφέρει, το αν τελικά το ίδιο το κράτος, «μας θέλει» ως μικροεπιχειρήσεις, ως αυτοαπασχολούμενους ή μας θεωρεί σε εισαγωγικά «κλέφτες». Ή μήπως οδηγούμαστε σε αυτό που έλεγε η Τρόικα το 2010, πως θέλουν να μείνει «ανοιχτό» μόλις ένα 30% από τα τόσες χιλιάδες επαγγέλματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ιακώβου:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης