Να δώσει στη δημοσιότητα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων ζητά από το υπουργείο Υγείας η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ζητά να εξεταστεί ως έσχατη επιλογή η επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ως προϋπόθεση για την εργασία των υγειονομικών, στην περίπτωση που η κάλυψη στα νοσοκομεία είναι ανεπαρκής.

Η Ένωση στέκεται στο περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε και επισημαίνει ότι «είναι αυτονόητο ότι το σύστημα υγείας και όσοι το υπηρετούν οφείλουν να είναι θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού, τόσο για την προστασία της υγείας τους, όσο ασφαλώς και για την προστασία των πολιτών που νοσηλεύονται ή επισκέπτονται τα νοσοκομεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας τονίζει ότι υπεραμύνεται πλήρως της αρχής ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου και ότι η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του προσωπικού των νοσοκομείων. «Στις περιπτώσεις όμως που τα δεδομένα δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι μη επαρκής, οι αρχές οφείλουν να λάβουν δραστικότερα μέτρα και να εξετάσουν την επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ως προϋπόθεση για την εργασία των υγειονομικών» και προσθέτει: «Ωστόσο στις έκτακτες αυτές συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί “κόκκινη γραμμή”, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες ο οποιοσδήποτε υπάλληλος εργάζεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέρια ή εστιατόριο, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να διαθέτει θεωρημένο Πιστοποιητικό Υγείας. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, δεν το αποκλείει όμως ως μέτρο στους υγειονομικούς». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης