Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα πέντε θύματα της θεομηνίας που έπληξε την Κρήτη, πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων του περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης του έτους 2018.

Την πρόταση έκανε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην καταστροφική θεομηνία που έπληξε το νησί, ενώ για το θέμα της απόδοσης ευθυνών όσον αφορά την περίπτωση των πνιγμών στον «Γεροπόταμο» του Δήμου Φαιστού, η Περιφέρεια Κρήτης, όπως σημείωσε, είχε εγκρίνει για τη δημιουργία υποδομής δύο χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Φαιστού, η μία το 2017 και η άλλη το 2018, συνολικού ύψους 660.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην πρόσφατη κακοκαιρία και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών, όπου πραγματικά αυτές ανήκουν.

Ο κ. Αρναουτάκης έκανε λόγο για μία πρωτόγνωρη θεομηνία, τονίζοντας ότι ο καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, την παρομοιάζει με αυτήν που έπληξε την Ινδονησία.

«Η σημερινή συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2018 βρίσκει την Κρήτη χτυπημένη από μία πρωτοφανή κακοκαιρία. Ήταν τέτοια η ένταση των καιρικών φαινομένων, που ακόμα και οι επιστήμονες, αλλά και οι τεχνοκράτες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, δηλώνουν έκπληκτοι» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι συνέπειες που άφησε πίσω της η κατακλυσμιαία βροχή, που έσπασε πανευρωπαϊκό ρεκόρ, είναι μεγάλες. Υποδομές στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, σε κατοικίες, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Όπως υπογράμμισε, «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης, σε άμεσο συντονισμό με τα αρμόδια υπουργεία, τα Σώματα Ασφαλείας, τους δήμους, τα Συντονιστικά της Πολιτικής Προστασίας, πράξαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για να περιορίσουμε και να αποκαταστήσουμε όσο πιο άμεσα τα προβλήματα».

Στην παρέμβασή του, και ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφερόμενος στη θεομηνία και το τραγικό γεγονός στον «Γεροπόταμο» σημείωσε «ότι δεν ανήκουν ευθύνες στην Περιφέρεια αλλά στους τοπικούς παράγοντες που είχαν την ευθύνη για την αποκατάσταση του σημείου».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι οι εκτιμώμενες καταστροφές από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία μπορεί να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες δρομολόγησης αιτήματος χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το θέμα των άμεσων ενεργειών, επισήμανε ότι έχουν περιέλθει στην Περιφέρεια 12 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων αναγκών στις καταστροφές στην ΠΕ Χανίων και αναμένονται 5 εκατ. ευρώ για το Ρέθυμνο. Επίσης, αναφέρθηκε στην έγκριση των 15 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ από το υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τις κατολισθήσεις, στις μελέτες του ΟΑΚ αλλά και στην άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας, και τη συνεργασία υπουργείων, δήμων, Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, εθελοντών κ.ά., τους οποίους ευχαρίστησε.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, «γιατί από την πρώτη μέρα επικοινώνησε μαζί μας να δηλώσει τη συμπαράστασή και όπου χρειάζεται να βοηθήσει. Επίσης, πρέπει να πω ότι όλα αυτά που ανέφερα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες έχουν γίνει, άρα οφείλονται ευχαριστίες και στα αρμόδια υπουργεία Υποδομών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Εσωτερικών, που έχει δώσει χρηματοδοτήσεις στους δήμους άμεσα για να γίνουν τα πρώτα έργα, ειδικά των αποκαταστάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης