Του Κώστα Ιερίδη

Σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν σήμερα και αύριο όσοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτου, αυτοκινήτου ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες 48 ώρες (και με τις εφορίες να είναι ανοικτές αύριο μέχρι τις 12.30) θα πρέπει να καταβληθούν α) τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016, β) η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ και γ) η τελευταία δόση των αυξημένων προκαταβολών φόρου για τις επιχειρήσεις, που επιβλήθηκαν προκαταβολικά (από 80% σε 100%). Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • κάτοχοι οχημάτων: 1,1 δισ. ευρώ
  • ιδιοκτήτες ακινήτων (γ’ δόση ΕΝΦΙΑ): 600 εκατ. ευρώ
  • νομικά πρόσωπα: 150 εκατ. ευρώ

Οι προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ και προκαταβολές φόρου είναι δεδομένες. Αντίθετα, για τα τέλη κυκλοφορίας, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, με την εκπρόθεσμη πληρωμή τους να συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του τέλους, σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση της τάξεως του 1%.

Τι ισχύει με τις 100 δόσεις

Εκτός όμως από τις προσαυξήσεις, η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μετά τις πρόσφατες αλλαγές ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων με μεγαλύτερη ευκολία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Και αυτό διότι με τις αλλαγές που ενεργοποιήθηκαν από τις 15 Δεκεμβρίου όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας όλα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα χάνουν τη ρύθμιση, αλλά θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις που είχαν διαγραφεί με την ένταξή τους στο καθεστώς αυτό.
Πρακτικά, εάν ένας οφειλέτης με ρυθμισμένα χρέη αφήσει απλήρωτη τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, τότε ή θα πρέπει να ρυθμίσει τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή του έως τις 30 Ιανουαρίου ή να πληρώσει με τις προσαυξήσεις το χρέος του έως το ίδιο χρονικό διάστημα για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου 2016 τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, καθώς το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών περιορίζεται σε 15.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης