Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, πολλών μητροπολιτών και πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, στον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμεντος.

Η επίσημη υποδοχή του νέου ποιμενάρχη έγινε στα όρια του δήμου, από όπου με πομπή το πλήθος κατευθύνθηκε στην πλατεία του δημαρχείου. Ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, αφού καλωσόρισε τον μητροπολίτη, του οποίου την ενθρόνιση χαρακτήρισε θεάρεστο, ιστορικό γεγονός για την πόλη, τόνισε ότι «στο έργο σας θα μας έχετε όλους αρωγούς και θα είμαστε ετοιμοπόλεμοι συμπαραστάτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης ευχαρίστησε άπαντες για τη θερμή υποδοχή και υπογράμμισε πως είναι δεδομένη η καλή διάθεση για αγαστή συνεργασία για το καλό όλων των συμπολιτών. «Έρχομαι από σήμερα κοντά σας ως πατέρας, φίλος και αδελφός», δήλωσε. Κατόπιν, η επίσημη συνοδεία κατευθύνθηκε στον ναό, όπου τελέσθηκε η ενθρόνιση.

«Η ελευθερία είναι εκείνη που τελικά διαφοροποιεί τον άνθρωπο από την υπόλοιπη δημιουργία. Ο Θεός από την αρχή συνέδεσε την πορεία του ανθρώπου προς την καθομοίωση με την ελεύθερη επιλογή. Ο άνθρωπος όμως πίστεψε ότι μπορεί να υπερβεί ‘’απευθείας” την τάση προς το θάνατο, να τροποποιήσει την κτιστότητά του, αλλά ‘’χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια μόνο τρόπο να κοιτάνε”, όπως αφοπλιστικά και ποιητικά αναφέρει ο στίχος», ανέφερε, μεταξύ άλλων στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος μητροπολίτης.

Επ’ αυτού πρόσθεσε: «Και όχι μόνο δεν έπαψε ο άνθρωπος να είναι δημιούργημα, συνώνυμο του χώρου και του χρόνου, αλλά απεναντίας η επιλογή του να παρακούσει τον Θεό τον οδήγησε στο σημείο ο θάνατος από δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα. Και να βιωθεί μέσα από μία ποικιλία στενόχωρων συμπτωμάτων και οδυνηρών συναισθημάτων, όπως γλαφυρά μας περιγράφει η διήγηση της Γενέσεως στο τρίτο κεφάλαιο. Έκτοτε ο άνθρωπος επιδίδεται στο να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα αυτής της επιλογής και σπάνια αγγίζει την αιτία όλων αυτών, την κακή δηλαδή χρήση της ελευθερίας. Όμως, όσο και αν προσπαθούμε απευθείας να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα -και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό- δεν θα πρέπει να πιστεύουμε ότι η υπέρβαση του θανάτου, η σωτηρία μας, είναι θέμα συμπεριφοράς ή ηθικής. Η σωτηρία του ανθρώπου σχετίζεται με την αναφορά του ή όχι στον Θεό, εάν δηλαδή ο άνθρωπος βρίσκεται σε σχέση με Εκείνον που τον δημιούργησε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «παρών» έδωσαν αρχιερείς, ιερείς, πολιτικοί και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εξέφραζαν την κοινή πεποίθηση ότι η εκκλησιαστική τελετή ήταν άρτια, τέτοιου επιπέδου που θα μπορούσε να γίνει «πιλότος» ανάλογων διοργανώσεων.

Μάλιστα, οι πιστοί, ως ανταπόδοση του σεβασμού που βίωσαν από τους διοργανωτές και τη Μητρόπολη, για την οποία έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαν υποδειγματική παρουσία στο ναό, όπου παρακολούθησαν την ενθρόνιση με σιωπή και προσευχή. Εξάλλου, πολλοί παριστάμενοι μιλούσαν ακόμη και για τη διακόσμηση, η οποία ήταν διακριτική, καθόλου προκλητική. Τη διοργάνωση της τελετής, στο σύνολό της, είχε αναλάβει ο επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος, ηγούμενος της Μονής Πετράκη, κατ’ εντολήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, τοποτηρητή, τον οποίο αναπλήρωνε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης