Φρένο στο κυβερνητικό σχέδιο για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βάζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν προβλέπεται φορολόγηση με διαφορετικούς συντελεστέςΌπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το κουαρτέτο των δανειστών ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια των διήμερων διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή η επιβολή ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή φορολογίας δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το κράτος έχει τη δυνατότητα είτε να επιβάλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ (στην προκειμένη περίπτωση 23%, για «να βγουν τα νούμερα») είτε να μην προχωρήσει σε καμία φορολογική επιβάρυνση. Ως εκ τούτου, απορρίπτονται οι μεσοβέζικες λύσεις προς άμβλυνση των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, με τους θεσμούς να προσγειώνουν εκ νέου τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου…

Πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, που καλείται να υλοποιήσει σειρά προαπαιτούμενων στον απόηχο του «ναυαγίου» με τους δανειστές στο ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων και ενώ ακόμη δεν έχουν οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα για το Ασφαλιστικό και τους αγρότες.

Οι θεσμοί απορρίπτουν τις μεσοβέζικες λύσεις και προσγειώνουν εκ νέου τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη σκληρή πραγματικότητα του ΜνημονίουΣε περίπτωση που ληφθεί η απόφαση να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ – κάτι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της φοροκαταιγίδας που έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητή στις τσέπες χιλιάδων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, επομένως οποιαδήποτε οριστική απόφαση πρέπει να παρθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου, εξέλιξη που δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κόψουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή χωρίς.

Διαβάστε επίσης:
Ν. Φίλης: «Η συζήτηση για την ιδιωτική εκπαίδευση αφορά σε προνομιούχους», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015, 09:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης