Με υπόμνημα 111 σελίδων προσπάθησε να αντικρούσει όσα του αποδίδονται για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για το ότι δεν είχε δώσει τις έγγραφες εξηγήσεις του πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του τότε οικονομικού επιτελείου, δεν θέλησε πάντως να εμφανιστεί το πρωί στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη απ’ τον οποίο εκλήθη με την ιδιότητα του υπόπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντ’ αυτού στο εισαγγελικό γραφείο προσήλθε ο δικηγόρος του Ν. Λίβος ο οποίος προσκόμισε υπόμνημα με πρόσθετα στοιχεία (1000 σελίδες) σχετικά με τις επαφές της ΕΛΣΤΑΤ με την Eurostat για τον προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009. Ζήτησε επίσης να εξεταστούν ως μάρτυρες ο γενικός διευθυντής της Eurostat και ο επικεφαλής του τμήματος του τμήματος ελέγχου του ελλείμματος της ευρωπαϊκής αρχής.

Στο υπόμνημά του ισχυρίζεται ότι είναι αβάσιμη η κατηγορία και εξηγεί πως δημιουργήθηκε το έλλειμμα επισημαίνοντας ότι για το αποτέλεσμα δεν εκφράστηκε επιφύλαξη από τη Eurostat. Ο κ. Γεωργίου αναφέρει επίσης ότι ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου του 2010 και από το Μάιο του 2010 η χώρα είχε μπει ήδη στο μηχανισμό στήριξης με βάση το έλλειμμα της τάξης του 13,6%.

Ο οικονομικός εισαγγελέας θα μελετήσει το υπόμνημα προκειμένου να κρίνει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης