Τα αντισώματα των ατόμων που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό εξετάζει η επιστημονική κοινότητα καθώς οι ασθενείς που νίκησαν τον COVID–19 έχουν αναπτύξει ανοσία στην ασθένεια και μπορούν με τα αντισώματά τους να βοηθήσουν στη θεραπεία των υπολοίπων ασθενών. Αυτή η λύση είναι μονόδρομος για τους επιστήμονες στην παρούσα φάση και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και σωτήρια αφού, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο και όλα είναι σε δοκιμαστικό στάδιο, μόνο εκείνοι που έχουν περάσει την νόσο διαθέτουν πλέον αντισώματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νέους ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο αυτό που ήδη εξετάζεται από Έλληνες γιατρούς, επιβεβαίωσε ο Λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την χθεσινή του ενημέρωση, έπειτα από ερώτηση σχετικά με το εάν το αίμα των ασθενών που έχουν ήδη αναρρώσει, αποτελεί κλειδί – ελλείψει εμβολίων – για την επιβράδυνση εξέλιξης και θεραπείας της νόσου Covid-19. Όπως ανέφερε ο ίδιος, « περιμένουμε άμεσα από ειδική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών, να δοθούν ειδικές οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μέσο…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εντοπισμός των ατόμων που έχουν νοσήσει και αναπτύξει ισχυρά αντισώματα, έχουν μεγάλη αξία για τους επιστήμονες.  

Ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε ότι «ο ορός πλάσματος από άνθρωπο που έχει αναρρώσει, γίνεται με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, είναι θεραπεία, κατά κάποιο τρόπο, σωτηρίας, τελευταίας επιλογής θεραπεία αυτή τη στιγμή και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχει πάρει έγκριση. Θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια συγκεκριμένου πρωτοκόλλου με τους κανόνες της επιστήμης. Φυσικά και θα έχει μεγάλη σημασία να επιλέγεις σε αυτή την προσπάθεια ένα δείγμα ασθενών, το οποίο έχει περάσει τη νόσο και έχει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων. Είναι ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούν, από ό,τι ξέρω, και οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε ακόμη ότι έχουμε πολύ λίγα δεδομένα επιστημονικά αυτή τη στιγμή, καθώς έχει δοκιμαστεί σε πολύ λίγους ανθρώπους, αλλά ξέρουμε βέβαια ότι έχει δουλέψει στον MERS, στον SARS, στον Η1Ν1, έχουμε παραδείγματα επιτυχημένα στο παρελθόν.

«Εάν φαίνεται ότι δουλεύει και σε αυτό τον ιόν σίγουρα θα είναι μέσα στη στρατηγική μας. Και μέσα στην στρατηγική αυτήν θα είναι βέβαια και η χρήση αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων που θα δείχνουν ποιοι άνθρωποι μπορούν να δώσουν ορό, πάντα σε εθελοντική βάση και με τους κανόνες της επιστήμης, ώστε να χρησιμοποιηθεί στους συμπολίτες μας που θα νοσούν σοβαρά» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόσφατα, επί του θέματος, τοποθετήθηκε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι λαμβάνεται πλάσμα από ασθενείς που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, έχουν νοσήσει και έχουν νοσήσει καλά το οποίο και χορηγείται σε ασθενείς που νοσούν οξέως.

Πέρα από την θεραπευτική διάσταση των αντισωμάτων, τα τεστ που επίσης θα διαπιστώνουν αν υπάρχουν αντισώματα στο αίμα θα χρησιμοποιηθούν ευρέως προκειμένου να ελέγχεται ο πληθυσμός μαζικά και φυσικά να προσδιορίζονται και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης