Σε απόγνωση βρίσκονται τουλάχιστον 15 Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Μαλαισία, καθώς, εξαιτίας των συνθηκών απαγόρευσης που επικρατούν, λόγω Covid-19 δεν δύνανται να ανανεώσουν την άδεια παραμονής και εργασίας τους στη χώρα που ζουν.

Το παράλογο της υπόθεσης αυτής υφίσταται ωστόσο, όχι λόγω κάποιου περίεργου νόμου ή κάποιας αυστηρής στάσης του κράτους της Μαλαισίας, αλλά εξαιτίας της διαχρονικής γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους που δεν διαθέτει την ευελιξία αλλά και, εν προκειμένω, την ευαισθησία να εξυπηρετήσει Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό -και δη σε τόσο μακρινές χώρες- και οι οποίοι κινδυνεύουν να εκδιωχθούν, χωρίς ουσιαστικά να υφίσταται κάποιος σοβαρός λόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους αυτούς είναι ο Γιάννης Κορομηλάς, με καταγωγή από τα Χανιά, ο οποίος ζει τα τελευταία 23 χρόνια στη Μαλαισία. Παντρεμένος με δικηγόρο και με ένα ανήλικο παιδί 11 ετών, είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων στη Μαλαισία και, ως εκ τούτου, έχει δρομολογήσει εκεί τη ζωή του.

Τώρα βλέπει «κατάφατσα» τον κίνδυνο, το κράτος της Μαλαισίας να τον διώξει, διότι το αντίστοιχο ελληνικό κράτος, λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων δεν μπορεί να του ανανεώσει το διαβατήριό του, το οποίο λήγει στις 4 Ιουλίου του 2021.

Για να ανανεώσει ο κ. Κορομηλάς τη Visa παραμονής του στη Μαλαισία -που και αυτή λήγει στις 4 Ιουλίου- για τα επόμενα δύο χρόνια, απαιτείται να ανανεωθεί το διαβατήριό του. Αυτή η διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια γινόταν εύκολα και σχετικά γρήγορα, καθώς, από τη στιγμή που η Μαλαισία δεν διαθέτει προξενείο, οι Έλληνες ταξίδευαν σε γειτονικές χώρες (Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ταϊλάνδη κ.λπ.) για να ανανεώσουν στα εκεί ελληνικά προξενεία τα διαβατήριά τους. Φέτος, λόγω απαγόρευσης των πολιτών της Μαλαισίας να ταξιδέψουν (έχει κλείσει η χώρα λόγω πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού), η συγκεκριμένη προοπτική για τους Έλληνες αυτούς έχει εγκαταλειφθεί για την τρέχουσα περίοδο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κορομηλάς αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες απευθύνθηκαν στην αμισθί προξενική αρχή της Μαλαισίας (δεν έχει αρμοδιότητα για έκδοση διαβατηρίων, μόνο διαμεσολαβητικό ρόλο) για να λυθεί το πρόβλημά τους. Μετά από επικοινωνία αλλά και σχετική αλληλογραφία με αρμόδια υπουργεία του ελληνικού κράτους (Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, Υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού κ.λπ.) η απάντηση που ήρθε από την Ελλάδα ήταν ότι πρέπει ο Χανιώτης επιχειρηματίας και οι υπόλοιποι Έλληνες να παραστούν αυτοπροσώπως στο αστυνομικό τμήμα της χώρας καταγωγής τους για να εκδώσουν διαβατήριο, χωρίς να δίνουν άλλες εναλλακτικές. Και αυτό σε μια εποχής ψηφιακής τεχνολογίας που τα πάντα γίνονται εξ αποστάσεως…

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το ελληνικό κράτος ζητάει από τον κ. Γιάννη Κορομηλά να ταξιδέψει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, μαζί με ένα ανήλικο παιδί 11 ετών (απαιτείται και αυτό να παραστεί), να εμφανιστεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για να ανανεώσει το διαβατήριό του. Με κίνδυνο, αφού για να έρθει στην Ελλάδα θα χρειαστεί να αλλάξει πτήσεις, να προσβληθούν από κορωνοϊό, να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών και εκ νέου σε νέα καραντίνα 2 εβδομάδων όταν επιστρέψουν στην Μαλαισία! Παράλογο η αλήθεια είναι, αν σκεφτεί κανείς ότι μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται στην ίδια διαδικασία με τον Χανιώτη επιχειρηματία είναι και κάποιοι ΑμεΑ.

Η ενημέρωση που έχουν λάβει οι Έλληνες της Μαλαισίας είναι ότι το θέμα χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει… χρονοδιάγραμμα και με την ημερομηνία λήξης της βίζας να είναι προ των πυλών. Με τη σειρά τους, μετά από συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας -που γενικά έχει δει πολύ ζεστά το ζήτημα- προτείνουν μια απλή εναλλακτική: Πάνω στα διαβατήρια που λήγουν σε ενάμιση μήνα να μπει η σφραγίδα του ελληνικού κράτους που θα πιστοποιεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα για να ανανεωθούν από την κυβέρνηση της Μαλαισίας, η άδεια παραμονής και εργασίας τους.

Πηγή: flashnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης