Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου συμμετείχαν σε διερευνητική αποστολή στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, με σκοπό την καταγραφή της κατάστασης και τη διαπίστωση της μέχρι τώρα εικόνας στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τις μάχες που συνεχίζουν να μαίνονται.

Μέλη των Γιατρών του Κόσμου περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες που συνάντησαν στα σύνορα Τουρκίας – ΣυρίαςΓια άλλη μια φορά οι ΓτΚ Ελλάδας είδαν και μεταφέρουν τις ανάγκες και τα αιτήματα των προσφύγων, οι οποίοι υπολογίζονται σε 90.000, εκ των οποίων οι 34.000 είναι παιδιά, στην πλειονότητά τους μάλιστα κάτω των 12 ετών.

Ο επικείμενος σκληρός χειμώνας και η μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης επιδημιών ήταν οι σημαντικότερες παρατηρήσεις τους. Τα παιδιά που προέρχονται από πόλεμο έχουν μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη και διαμένουν σε χώρους όπου απουσιάζουν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραμένουν ευάλωτα σε μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με τους κ.κ. Γιαννακόπουλο Ιωάννη και Μουζάλα Ιωάννη, μέλη του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι μας αποκάλυψαν τις τραγικές συνθήκες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, τις εικόνες που τους έμειναν πιο έντονα χαραγμένες στο μυαλό με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αλλά και το σχέδιο δράσης τους από δω και στο εξής, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακούφισης των διωκόμενων προσφύγων.

Ο Ι. Γιαννακόπουλος μεταφέρει τις εμπειρίες του από την εμπόλεμη ζώνη:

Ο Ι. Μουζάλας περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται στο Κομπανί:

Δείτε φωτογραφίες από την καθημερινότητα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας:


Φωτογραφίες του Ι. Γιαννακόπουλου

Συγκέντρωση υλικών σε Προπύλαια και Πειραιά το Σάββατο 8 Νοεμβρίου

Για μόνο μία ημέρα και σε δύο κεντρικά σημεία στην Αθήνα (Προπύλαια/Πεζόδρομος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε /επί της οδού Πανεπιστημίου, στάση μετρό Πανεπιστήμιο) και στον Πειραιά (στο κιόσκι της Πλατείας Δημαρχείου) το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, από τις 09.00 έως τις 14.00, οι Γιατροί του Κόσμου συγκεντρώνουν συγκεκριμένα είδη (και μόνο αυτά):

• παιδικά ρούχα και παπούτσια
• κουβέρτες
• υπνόσακους (Sleeping bags)
• παιδικά γάλατα και παιδικές κρέμες
• ρύζι
• όσπρια.



Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης