Το κουβάρι μιας σημαντικότατης υπόθεσης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καλείται να ξεδιαλύνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά τις αποκαλύψεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δημόσιοι υπάλληλοι έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα ύψους 1,45 δις. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ανάμεσα σε αυτούς που έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό είναι εκπαιδευτικοί, γιατροί και εφοριακοί Οι περισσότερες υποθέσεις των υπαλλήλων που έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό μέσα στην κρίση έχουν «δεθεί» και τώρα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Χαρακτηριστικό του θράσους ορισμένων εξ αυτών, είναι πως την ώρα που στην εφορία δήλωναν μόνο τον μισθό τους από το Δημόσιο, δεν δίσταζαν να εμφανίσουν στις καταθέσεις τους εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έσπευσαν να βγάλουν στο εξωτερικό.

Η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου έχει στα χέρια της τη σχετική λίστα, με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν μεγάλα ποσά εκτός της χώρας μετά το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μικροσκόπιο εκπαιδευτικοί, γιατροί και εφοριακοί

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα είναι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητών ΑΕΙ, οι οποίοι ξεπερνούν τους 2.300.

Οι ελεγκτές αποδίδουν το «φαινόμενο» σε μαύρο χρήμα από τα ιδιαίτερα μαθήματα που αυτοί παρέδιδαν, αλλά και σε «δωράκια» που λάμβαναν για βελτίωση βαθμολογίας στα Λύκεια.

Οι «πρωταθλητές», σύμφωνα με τους ελεγκτές, είναι όσοι πιάνουν νυστέρι, καθώς έχουν βγάλει τα περισσότερα χρήματα, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το παραδείγματα δύο εφοριακών οι οποίοι έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα 1,2 και 1,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στη λίστα της Κατερίνας Σαββαΐδου βρίσκονται και δύο δικαστικοί, οι οποίοι είχαν βγάλει τα λεφτά στην Κύπρο και έχασαν από το «κούρεμα» καταθέσεων, καθώς και υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- περίπου οκτώ άτομα- που θα ελεγχθούν ακόμη και για «παιχνίδι» στο ΧΑ.

Επίσης από «κόσκινο» θα περάσουν συνολικά 300 εφοριακοί. Ανάμεσα σε αυτούς είναι 90 διευθυντές ΔΟΥ.

Οι βασικές διαπιστώσεις ελέγχου

Από τον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι από το 2010 έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα αθροιστικά πάνω από 100.000 ευρώ προέκυψαν οι εξής διαπιστώσεις:

– 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, οι ίδιοι ή και με τους/τις συζύγους, έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα που το σύνολό τους ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.

– Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

– Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς, 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ αφορά το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Yπάλληλοι φυγάδευσαν 1,5 δις στο εξωτερικό

Από κόσκινο το Δημόσιο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης