Tου Γιώργου Τσουκαλά, δημάρχου Ελευσίνας

«Στην κοινωνική πολιτική, οι πράξεις μας ακούγονται πιο δυνατά από τα λόγια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρόνια που η χώρα βρέθηκε στη δίνη της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης, μεγάλες κοινωνικές ομάδες είδαν τον σχεδιασμό τους, τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, τελικά τη ζωή τους να καταρρέει. Δεν χρειάστηκε, λοιπόν, πολλή σκέψη: βασική μας προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή ήταν να δημιουργήσουμε έναν Δήμο που θα βρίσκεται στο πλευρό τους και θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Έναν Δήμο όπου κανένας πολίτης δεν θα μένει χωρίς πρόσβαση σε δομές υγείας και πρόνοιας, καμία οικογένεια χωρίς εξασφαλισμένες τις ανάγκες σίτισης, κανένα παιδί έξω από τον παιδικό σταθμό, κανένας μαθητής χωρίς σχολικά είδη ή χωρίς πρόσβαση σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πετύχαμε γιατί λειτουργήσαμε ως μια ενεργή, ζωντανή κοινότητα, με αγαστή συνεργασία εθελοντών και υπαλλήλων των κοινωνικών υπηρεσιών, του Δήμου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης, του ΠΑΚΠΠΑ και της Δημοτικής Αρχής ως συνόλου.

Αναμφισβήτητα, ο τόπος μας έχει ακόμα πολλά ανοιχτά μέτωπα και μεγάλες μάχες να δώσει για να κατακτήσει την πρωταγωνιστική του θέση ως μια πόλη πράσινη με αξιοποίηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Υπάρχει, όμως, η αισιοδοξία ότι το μέλλον ανήκει στην Ελευσίνα, την ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα 2021, ένα αίσθημα ελπίδας που πηγάζει από όσα πετύχαμε. Γιατί κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και εκεί αντικρίσαμε την ανθρωπιά μας. 

Στο πλευρό των πιο ευάλωτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταθήκαμε στο πλευρό των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στο πλευρό ηλικιωμένων και παιδιών, νέων οικογενειών, γυναικών και ανέργων. Είναι πραγματικά αδύνατο να παρουσιαστούν στα όρια αυτών των γραμμών όλα όσα προσφέρουν οι κοινωνικές μας υπηρεσίες. Επιγραμματικά μόνο πρέπει να αναφερθούμε στη σημαντική δράση που επιτελεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπως και το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου που λειτουργεί χάρη στην εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών. Εξυπηρετούμε, μέσω του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», 150 άτομα. Το Κέντρο Κοινότητας εξυπηρέτησε 629 μοναδικά άτομα και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η διανομή βασικών αγαθών σε δικαιούχους. Μεριμνάμε για τον πληθυσμό των μειονοτήτων και προσπαθούμε, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για την ομαλή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Συνεργαζόμαστε με το «ΝΟΣΤΟΣ» για την πρόληψη από εξαρτησιογόνες ουσίες. Θέτουμε σε λειτουργία τον «Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας», τον μοναδικό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Παρέχουμε προσωρινή στέγαση σε άπορους και άστεγους σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων. Παραπέμπουμε σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας ανθρώπους που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Για τα παιδιά μας

Χορηγούμε κάθε χρόνο σχολικά είδη σε παιδιά σχολικής ηλικίας απόρων οικογενειών και φιλοξενούμε στους αναβαθμισμένους παιδικούς σταθμούς 320 νήπια δωρεάν χωρίς να πληρώνουν τροφεία(μηδενική συμμετοχή από τους γονείς). Δημιουργήσαμε στους παιδικούς σταθμούς δυο τμήματα βρεφών που φιλοξενούν συνολικά 24 βρέφη. Παρέχουμε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε τεχνικό υλικό που προάγει και υποστηρίζει καλύτερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (projector, εκτυπωτές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κάθε είδους αναλώσιμα που χρειάζονται τα σχολεία μας κ.α.) Με το πρόγραμμα «Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ» προσφέραμε θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την καταπολέμηση του bulling, του κοινωνικού αποκλεισμού και για άλλες παθογένειες που πρέπει να εκλείψουν. Λειτουργήσαμε δύο ΚΔΑΠ μέσω της ΚΕΔΕ, όπου 60 παιδιά δωρεάν παρακολουθούν διάφορες δραστηριότητες, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

Το Δημοτικό Ιατρείο Μαγούλας

Στον τομέα της Υγείας, ξεχωριστή σημασία έχει η μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ιατρείου της Μαγούλας στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριό του. Αντίθετα από τόσες και τόσες πόλεις που είδαν τα δημοτικά ιατρεία τους να μαραζώνουν και να κλείνουν, το Δημοτικό Ιατρείο Μαγούλας που λειτουργεί μαζί με φαρμακείο από δωρεές, εκπληρώνει ολοένα πιο κρίσιμο κοινωνικό ρόλο, μετεξελίσσεται σε έναν από τους σπουδαιότερους νέους θεσμούς της πόλης και παρέχει στο σύνολο των πολιτών μια δέσμη από βασικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η δράση μας συνεχίζει σε μια σειρά από τομείς. Στηρίζουμε το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου, προχωράμε στην παροχή Δωρεάν Φαρμακευτικής Περίθαλψης, πραγματοποιούμε, μεταξύ άλλων, δωρεάν μαστογραφίες σε άπορες γυναίκες, δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας σε όλες τις γυναίκες και δωρεάν σπειρομετρήσεις.

Ισχυρή μας πεποίθηση είναι ότι η κοινωνική πολιτική ενός Δήμου έχει θετική επίδραση στην διαμόρφωση ενός συνεκτικού ιστού στην πόλη, προάγει την αλληλεγγύη και αυξάνει την εκτίμηση των κατοίκων για την πόλη και το μέλλον της. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες υιοθετώντας κάθε αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης