Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο διαχειριστής του gamatotv.gr

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο διαχειριστής του gamatotv.gr
Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, αφέθηκε προχθές, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα της Κω, ένας 32χρονος κάτοικος Κεφάλου, διαχειριστής της δημοφιλούς ιστοσελίδας «gamatotv.com», που ενεπλάκη σε υπόθεση πειρατείας ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Αντιμετωπίζει συγκεκριμένα την κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος και ενός 28χρονου για τα ίδια αδικήματα.

Οι δράστες, όπως προέκυψε, ήταν διαχειριστές της ως άνω ιστοσελίδας, μέσω της οποίας δινόταν η δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είχε περίπου 9.300.000 προβολές ανά ημέρα!

Αναλυτικότερα, προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, ιστοσελίδα στο διαδίκτυο έδινε την δυνατότητα στους χρήστες της, να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως τελευταίας κυκλοφορίας, σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση (video streaming), μέσω ανακατεύθυνσης σε υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου (Hosting Sites), παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι δράστες μάλιστα άλλαζαν συχνά το όνομα χώρου για να αποκρύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητά του, που υπολογίζεται ότι είχε φτάσει περίπου στις 9.300.000 προβολές, ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μέσω της συγκεκριμένης παράνομης δραστηριότητας οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η συνολική ζημία των δικαιούχων ανήλθε σε 465.000.000 ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και Φόρο Εισοδήματος υπολογίζεται περίπου σε 230.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε ενδελεχή ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, προς διακρίβωση των διαχειριστών τού υπό έρευνα ιστοτόπου.

Από την μεθοδική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και αξιοποιώντας τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία που προέκυψαν, ταυτοποιήθηκαν οι προαναφερόμενοι ως διαχειριστές του ιστοτόπου.

Κατόπιν των αποτελεσμάτων της έρευνας, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν νομότυπη έρευνα, την περασμένη Κυριακή στο σπίτι του 32χρονου, όπου διαπιστώθηκε ψηφιακά και προανακριτικά ότι αυτός έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης στην επίμαχη ιστοσελίδα. Από την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις αποθηκευτικοί σκληροί δίσκοι. Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, προς διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητάς τους (φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κτλ).

Ωστόσο φαίνεται ότι ορισμένοι από τους διαχειριστές της σελίδας εξακολουθούν να αναζητούν νέους τρόπους για να συνεχίσουν.

Το κλείσιμο της ιστοσελίδας με ταινίες και σειρές online, ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι διαχειριστές στη σελίδα του «Gamatotv» στο facebook. Είναι η δεύτερη φορά που η ιστοσελίδα κατεβαίνει μετά από παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των διαχειριστών:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες, καταρχάς σας ευχαριστούμε που είσαστε κοντά μας τόσο καιρό και σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Παρενέβη η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και το σάιτ μας θα παραμείνει κλειστό. Δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα ανοίξει ξανά. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε πιθανώς από κάποια ανακοίνωση που θα βγει σε λίγες μέρες από το αρμόδιο τμήμα».

Απολογούμενος ο 32χρονος ενώπιον του Ανακριτή υποστήριξε ότι στην ιστοσελίδα δεν υπήρχε παράνομη κατοχή υλικού ελληνικών και ξένων ταινιών αλλά είχε δημιουργηθεί μια μηχανή αναζήτησης με κατηγοριοποίηση ταινιών στην οποία οι χρήστες ενημερώνονταν για τα link από τα οποία μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν. Η παροχή αυτή γινόταν δωρεάν, όπως τόνισε, ενώ τα έσοδά τους προέρχονταν μόνο από διαφημίσεις.

Τόνισε μάλιστα ότι είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας από το έτος 2010 και ότι είναι απόφοιτος δημοτικού!

Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Χατζηάμαλος.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Διαβάστε επίσης: Λουκέτο στο «Gamato»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015, 09:22