Zougla Newsroom

Την Παρασκευή που μας πέρασε συνέβη ένα εξαιρετικά βίαιο επεισόδιο με μαθητές λυκείου σε ένα από τα πιο γνωστά εκπαιδευτήρια της πρωτεύουσας. Τα εκπαιδευτήρια αυτά έχουν ιστορία ενός αιώνα στον τομέα της ιδιωτικής παιδείας, με εκατοντάδες οικογένειες να στέλνουν εκεί τα παιδιά τους κάθε χρόνο για να μάθουν γράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου διαπληκτίστηκαν τρεις μαθητές του λυκείου στο πλαίσιο ενός επεισοδίου στο οποίο υπήρξε μια πολύ βίαιη έκρηξη. Σύμφωνα με πληροφορίες από γονείς που ενημέρωσαν τη «Ζούγκλα», ένας εκ των μαθητών έκανε χρήση αιχμηρού αντικειμένου. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, οι γονείς των μαθητών του συγκεκριμένου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου ενημερώθηκαν με επιστολή που διακινήθηκε εσωτερικά στο σχολείο για «ένα σοβαρό επεισόδιο το οποίο διαχειρίστηκε με επιτυχία η διεύθυνση της σχολής». Στην επιστολή αυτή δεν αναφέρονται στοιχεία για το επεισόδιο, ούτε τα μέτρα που έλαβε το σχολείο έναντι των εμπλεκομένων στο επεισόδιο αυτό.

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου έφθασε στη «Ζούγκλα» η καταγγελία γονέα, η οποία συνοδευόταν με την επιστολή που διακινήθηκε στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, αλλά συνάμα η «Ζούγκλα» πληροφορήθηκε και ορισμένες λεπτομέρειες γύρω από το συμβάν και τις επιπτώσεις του. Έτσι, λοιπόν, μάθαμε ότι πρόκειται για μαχαίρωμα, ότι ένας μαθητής τραυματίστηκε ελαφρά και ότι ο δράστης έχει ήδη αποβληθεί από το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Μάθαμε, επίσης, πως η τιμωρία της αποβολής είναι οριστική.

Αμέσως η «Ζούγκλα», την Τετάρτη το βράδυ, ήρθε σε επαφή με σημαίνον στέλεχος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που διατηρεί διοικητική θέση στον Σύλλογο. Η απάντηση του γονέα στο ερώτημα που του θέσαμε μας άφησε ομολογουμένως άναυδους. Συγκεκριμένα, ακούσαμε τον γονέα να μας δηλώνει πως «το επεισόδιο αυτό δεν αφορά τη δημοσιογραφία διότι είναι εσωτερική υπόθεση του σχολείου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου η «Ζούγκλα» τηλεφώνησε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας. Από την προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων μάθαμε πως η Διεύθυνση έχει ενημερωθεί από το σχολείο για το περιστατικό, κάτι που θα γίνει και εγγράφως αν πρόκειται για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στον δράστη. Είπε, επίσης, ότι για τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές επιλαμβάνεται συνήθως το εκάστοτε σχολείο, και μόνο όταν μια πράξη ξεπεράσει κάποια λογικά όρια φτάνει στην Αστυνομία και στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη.

Πριν συμβούν όλα αυτά, η «Ζούγκλα» είχε επικοινωνήσει με τη διευθύντρια επικοινωνίας του συγκεκριμένου εκπαιδευτηρίου. Της ζητήσαμε να σχολιάσει την επιστολή που διακινήθηκε εσωτερικά στο σχολείο και υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλό του.

Η επιστολή γράφει τα εξής: «Ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο περιστατικό τάραξε πρόσφατα τη σχολική ζωή του Λυκείου και ΙΒ μας. Δυστυχώς, μια ανάρμοστη και ιδιαίτερα παραβατική συμπεριφορά προκάλεσε αναταράξεις και προβλήματα, τα οποία όμως άμεσα το Σχολείο μας αντιμετώπισε με παιδαγωγικό, δίκαιο με βάση τον κανονισμό μας και εφαρμόζοντας τη νομοθεσία τρόπο. Χάρη στο DNA μας και στη στάση ζωής που χαρακτηρίζει όλο τον Οργανισμό μας αντιδράσαμε ταχύτατα με τα κατάλληλα “αντισώματα” και το θέμα διευθετήθηκε άμεσα και επιτυχώς. Το Σχολείο μας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι λειτουργεί με κανόνες και υψηλές ηθικές αξίες. Εάν και εφόσον χρειαστεί, γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει την κάθε δυσκολία, με στόχο τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας μας, το καλό του συνόλου και την ασφάλεια της σχολικής μας κοινότητας».

Η διευθύντρια επικοινωνίας μάς δήλωσε ότι «υπήρξε ένας διαπληκτισμός για τον οποίο το σχολείο αντέδρασε άμεσα και σωστά και τον αντιμετώπισε με τον ενδεδειγμένο παιδαγωγικά τρόπο».

Το συγκεκριμένο συμβάν σε ένα από τα γνωστότερα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής έρχεται να συμπληρώσει τη θλιβερή εικόνα της βίας που επικρατεί σε νεαρές ηλικίες, σε όλη την περιφέρεια της πρωτεύουσας, και η οποία εκδηλώνεται τόσο με βίαια περιστατικά στα σχολεία όσο και με εγκληματικές ενέργειες συμμοριών μικρών παιδιών στους δρόμους της Αθήνας και της Αττικής γενικότερα. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και αντιγράφει τα όσα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία φέρ’ ειπείν, αλλά βεβαίως και οι ΗΠΑ. Πάει να δημιουργηθεί δηλαδή μια νέα πραγματικότητα όπου σταδιακά θα αρχίσει να θεωρείται «φυσιολογική» η κάθε έκρηξη βίας είτε στα σχολεία της χώρας είτε στους δρόμους των πόλεων από τη δράση συμμοριών μικρών παιδιών.

Ως φαίνεται, δεν είναι μόνο η ανέχεια και οι κοινωνικές ανισότητες που προσδιορίζουν αποκλειστικά τα αίτια εμφάνισης τέτοιων φαινομένων. Είναι και ένας νέος τύπος κουλτούρας η οποία επηρεάζει τις νεαρότερες ηλικίες και που λειτουργεί ως «μοντέλο» για την ατομική και συλλογική έκφραση κάποιων ομάδων μικρών παιδιών που είτε εισέρχονται στο στάδιο της εφηβείας είτε βρίσκονται στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Είναι προφανές -και δεν κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας- πως περιστατικά όπως αυτό θα έπρεπε να προβληματίσουν πολύ περισσότερο κυρίως τους γονείς και πάνω απ’ όλα τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, του οποίου η στάση πραγματικά εκπλήσσει. Ωσάν να κλείνουμε τα μάτια σε μια εξαιρετικά ενοχλητική πραγματικότητα, η οποία ωστόσο φέρνει αντιμέτωπους τους γονείς με τις ευθύνες τους. Γιατί αυτοί πάνω απ’ όλα είναι υπεύθυνοι για την ανατροφή και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης