Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έκανε δηλώσεις το απόγευμα της Τετάρτης εν όψει της κακοκαιρίας «Ιανός» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο, Πέμπτη, συστήνοντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη, με αυτή της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, σε αστικές και παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Από αύριο 17/09 ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, που μοιάζει με τους τροπικούς, αλλά είναι πιο ασθενής. Όπως είπε, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συναντάμε στην Ελλάδα από το 1995, δείχνει τάση να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι τρεις συγκεκριμένες οδηγίες του Νίκου Χαρδαλιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.
  • Να μην διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει

Πού θα χτυπήσει ο «Ιανός»

Από την Πέμπτη αργά το απόγευμα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, αλλά και η Ηλεία.

Στη συνέχεια, η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

– Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματά της.

– Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

 – Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία «Ιανός»

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με θέμα την κακοκαιρία «Ιανός» και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η σύσκεψη, έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης, ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού-Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης