Έκτακτα μέτρα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 20:02
Έκτακτα μέτρα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Η ασθενής ηλικίας 38 ετών η οποία νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αφού βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, επέστρεψε από την Ιταλία με πτήση της Ryanair στις 23 Φεβρουαρίου από το Μιλάνο. Άρα επιβάτες και πλήρωμα έχουν εκτεθεί άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο στον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της τρίωρης πτήσης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί μια ιδιαίτερη σημαντική λεπτομέρεια. Ελληνίδα επιβάτης που ταξίδεψε στην Ιταλία και μετά από ολιγοήμερη παραμονή επέστρεψε στην Ελλάδα δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής αποκαλυπτικά: «Μόλις προσγειωθήκαμε στην Ιταλία και αποβιβαστήκαμε αμέσως περάσαμε όλοι οι επιβάτες από την Ελλάδα από έλεγχο του υγειονομικού προσωπικού του αεροδρομίου το οποίο μέτρησε στον καθένα από εμάς τη θερμοκρασία του και σε ορισμένους έγιναν και ερωτήσεις που αφορούν ζητήματα διεθνών μετακινήσεων». Αυτό σημαίνει πως οι ιταλικές αρχές είχαν λάβει συγκεκριμένα μέτρα στο αεροδρόμιο ώστε να υπάρχει ένας έλεγχος προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα με υψηλή θερμοκρασία που θα έπρεπε να περιοριστούν και να μην έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα.

Η ίδια η επιβάτης επισήμανε αμέσως μετά πως όταν αναχώρησε από την Ιταλία για να επιστρέψει στην Ελλάδα φτάνοντας στο ελληνικό αεροδρόμιο δεν υπήρξε απολύτως κανένας έλεγχος. Η λεπτομέρεια αυτή έχει σημασία από τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε με περισσή αλαζονεία το περίφημο: «Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη στον κορωνοϊό», ενώ αμέσως μετά το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε επίσημα τη λήψη μιας σειράς μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, τα οποία μάλιστα αποτελούν πλέον νόμο του κράτους και εμπεριέχονται σε συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα.

Η μαρτυρία της γυναίκας που ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Ιταλία και από την Ιταλία πίσω στην Ελλάδα καταδεικνύει πως αν μη τι άλλο τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτά στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ήδη αναζητούνται οι επιβάτες και το πλήρωμα της συγκεκριμένης πτήσης ώστε να ενημερωθούν πλήρως και να προβούν στις απαραίτητες εξετάσεις, Όμως ήδη έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αφού η ασθενής την επόμενη ημέρα της επιστροφής της στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Φεβρουαρίου βρέθηκε στον χώρο όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο.

Η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου κ. Ζέρβα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και γνωρίζει προσωπικά τα περισσότερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, τα μέλη εξετάζονται ήδη από ιατρικό κλιμάκιο και δίνουν δείγμα σιέλου και αίματος προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί. Βρίσκονται δηλαδή σε μια άτυπη πλην όμως υπαρκτή καραντίνα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο δήμαρχος κ. Ζέρβας, δεν συμμετείχε στη σύσκεψη της Τετάρτης, στην οποία παρευρέθησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της πόλης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και βεβαίως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετέβη στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό του κρούσματος που πάσχει από τον κορωνοϊό.

Η 38χρονη ασθενής βρέθηκε στο Μιλάνο για να παρακολουθήσει την εβδομάδα Μόδας διότι ασχολείται επαγγελματικά με το ένδυμα. Εκεί ήρθε σε επαφή με αρκετό κόσμο αλλά και με πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες που βρέθηκαν για τον ίδιο λόγο στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Προφανώς εκεί στις διάφορες εκδηλώσεις εντοπίζονται και οι χώροι όπου συνέβη η επιμόλυνση από τον νέο κορωνοϊό. Από εκείνη τη στιγμή εξετάζεται η ειδική αυτή «διαδρομή» που ακολούθησε η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε στο ΑΧΕΠΑ για να εξεταστεί.

Είναι φανερό πως ήδη έχει έρθει σε επαφή με έναν μεγάλο αριθμό ατόμων στο Μιλάνο και στη Θεσσαλονίκη στα οποία ενδεχομένως να έχει μεταδώσει τον κορωνοϊό. Όλα αυτά εξετάζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 23:45