Πολυάριθμες υποθέσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από πενταμελές κύκλωμα, με «μαϊμού» πωλήσεις αυτοκινήτων μέσω διαδικτύου, εξιχνίασε η αστυνομία ύστερα από πολύμηνη έρευνα. Ως δράστες της απάτης ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα, τρεις άντρες ηλικίας 45, 47 και 56 ετών και δύο γυναίκες 25 και 39 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία εκτελούσαν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, κατάφεραν να εξαπατήσουν 30 πολίτες -η συνολική ζημιά σε βάρος των παθόντων ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ- ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν έναν ακόμη, προσπαθώντας να του αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 2.800 ευρώ. Η δράση τους εντοπίζεται στην ελληνική επικράτεια από το Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2019.

Το πενταμελές κύκλωμα κατήρτιζε πλαστά δελτία ταυτότητας με στοιχεία υπαρκτών προσώπων και φωτογραφίες των φερομένων ως δραστών, χρησιμοποιούσε υπεύθυνες δηλώσεις με πλαστές σφραγίδες δημόσιων υπηρεσιών και υπαλλήλων. Οι φερόμενοι ως δράστες μετέβαιναν στις αρμόδιες υπηρεσίες για έναρξη εικονικών εταιρειών πώλησης οχημάτων, αλλάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων. Κάνοντας χρήση πλαστών ταυτοτήτων και υφαρπαχθέντων φορολογικών στοιχείων άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς, εκδίδοντας ταυτόχρονα σχετικές κάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προέβαιναν σε απατηλές αναρτήσεις πώλησης οχημάτων σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας πλαστά/υφαρπαχθέντα στοιχεία, προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους και σε πιθανή συμφωνία αγοραπωλησίας οχήματος, αφού οι παθόντες κατέθεταν χρήματα σε υποδεικνυόμενους από τους δράστες τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τελευταίοι αναλάμβαναν άμεσα τα κατατιθέμενα ποσά ή τα απέστελλαν σε άλλους λογαριασμούς τους, ενώ οι παθόντες δεν παραλάμβαναν ποτέ κάποιο όχημα.

Σε βάρος των πέντε σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε συρροή με το άρθρο της Εγκληματικής Οργάνωσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αδρανοποιήθηκαν κατόπιν ενημέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης