Λάδωμα 400.000 ευρώ σε στέλεχος της Novartis

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 15:38
Λάδωμα 400.000 ευρώ σε στέλεχος της Novartis

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της  Novartis. Ο κύκλος των εξηγήσεων που έδωσαν τα πρώτα πέντε μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία έλαβαν ήδη κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έκλεισε με τους εισαγγελείς να μελετούν τα πολυσέλιδα υπομνήματα που παρέδωσαν.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν πολύ προσεκτικά τους ισχυρισμούς που προέβαλαν στις έγγραφες εξηγήσεις τους τόσο τα μέλη των Επιτροπών Τιμολόγησης Φαρμάκων , την περίοδο 2011-2012, επί υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και ο διαφημιστής –ιδιοκτήτης της διαφημιστικής  εταιρείας η οποία φέρεται ότι ήταν το «πλυντήριο» για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος την περίοδο της παντοδυναμίας της Novartis  στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.

Παρότι ο κατάλογος των υπόπτων μη πολιτικών προσώπων εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια, οι εισαγγελείς αξιολογούν τα στοιχεία που τους παραδόθηκαν αναζητώντας τους δρόμους  του βρόμικου χρήματος γύρω από την υπόθεση της Novartis προκειμένου να προχωρήσουν στην άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος του.

Στις έγγραφες εξηγήσεις του πάντως, το ένα εκ των πέντε μη  πολιτικών προσώπων, ο διαφημιστής που ελέγχεται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα  καθώς φέρεται πως «ξέπλενε» το «βρόμικο χρήμα», κατονομάζει πρόσωπο από το φαρμακευτικό κολοσσό στην Ελλάδα ως αποδέκτη ποσού 433.000 ευρώ μέσα σε μία πενταετία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το πρόσωπο αυτό δεν ήταν ο Κ. Φρουζής, ήταν όμως  στέλεχος της εταιρείας  εκείνη την περίοδο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,  ο διαφημιστής επέστρεψε  το ποσό αυτό στο συγκεκριμένο στέλεχος της  Novartis, το οποίο είχε ρόλο στη διανομή του διαφημιστικού «πακέτου» της  εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξηγήσεις του ο διαφημιστής εμφανίζεται να ισχυρίζεται  πως από το περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ που πέρασαν από την εταιρεία του από το 2009 έως το 2014, ποσό ύψους 433.000 ευρώ πήρε το εν λόγω στέλεχος της Novartis, το οποίο φέρεται να παίζει κομβικό ρόλο στην δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Το στέλεχος αυτό, όπως ισχυρίζεται ο διαφημιστής, το 2009 του είπε πως θα του δίνει διαφήμιση από την εταιρεία αλλά θα επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στον ίδιο. Όπως φέρεται να καταθέτει μάλιστα ο διαφημιστής, κατάλαβε ότι τα  χρήματα αυτά  θα κατέληγαν στην τσέπη του συγκεκριμένου στελέχους εν αγνοία της εταιρείας, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ουδέποτε του μεταφέρθηκε οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα. Ο διαφημιστής στις εξηγήσεις του, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεραμύνθηκε επίσης των ενεργειών της εταιρείας του λέγοντας πως δεν υπήρξε καμία υπερτιμολόγηση αλλά ούτε και εικονικότητα στις συναλλαγές του με τη Novartis.

Καθοριστικά για την εμπλοκή του διαφημιστή ήταν:

Α. Ο εντοπισμός ιδιόχειρου σημειώματος του (του διαφημιστή) που αναφέρει  πως για τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012 και 2014, «συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160»  και από κάτω «έλαβε συνολικά 433.000».

Β.  Η εκταμίευση από γνωστό του διαφημιστή (που υποστηρίζει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του), ποσού 1.160.000, σύμφωνα με τα στοιχεία τη δικογραφίας, από το 2006-2013. Τα χρήματα αυτά «τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τη σύζυγο του που είναι συνέταιροι», φέρεται να καταθέτει εκείνος, γεγονός που φέρεται να καταδεικνύει πως τα επίμαχα ποσά  έμπαιναν - από την Novartis - σε λογαριασμό του διαφημιστή και ο φίλος του πήγαινε, τα σήκωνε και του τα επέστρεφε στο χέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η αυλαία για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου, ανοίγει στις 30 Μαΐου με τον Ανδρέα Λοβέρδο ενώ στις 3 Ιουνίου ακολουθεί ο Μάριος Σαλμάς, χωρίς ωστόσο, να αποκλείεται να ζητήσουν και νέες προθεσμίες για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

Φιλίστωρ Χ. Δεστεμπασίδης: «Δεν φοβάμαι και δεν εκβιάζομαι από κανέναν»

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης πως στέλεχος της Novartis φέρεται να είναι αποδέκτης περίπου 400.000 ευρώ ο πρώην ανώτερος υπάλληλος της εταιρείας Φιλίστωρ Χ. Δεστεμπασίδης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Έχω γίνει αποδέκτης δημοσιογραφικών πληροφοριών ότι ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis, απολογούμενος στην Εισαγγελία Διαφθοράς ανέφερε ότι παρέδωσε χρήματα σε εμένα, ως δήθεν αντάλλαγμα για τις διαφημιστικές καταχωρίσεις της εταιρείας.

Πρόκειται για μία τερατώδη αθλιότητα αρρωστημένων εγκεφάλων από τη διαφθορά. Κατασκευασμένα μυθεύματα για να παραπλανήσουν τις δικαστικές Αρχές από την ουσία της υπόθεσης και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές που εμπλέκονται.

Όταν διασταυρώσω ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, θα προσφύγω άμεσα στην ποινική και αστική Δικαιοσύνη εις βάρος του λασπολόγου Βουλκίδη και των υποκινητών του.

Υπενθυμίζω ότι έχω ελεγχθεί τόσο από τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρείας, όσο και από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές,  οι οποίες διακρίβωσαν την επαγγελματική μου ακεραιότητα και τη διαφάνεια των εισοδημάτων μου αντίστοιχα.

Δηλώνω για άλλη μια φορά ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν φοβάμαι και δεν εκβιάζομαι από κανέναν, πόσο μάλλον από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαφθορά και αμαυρώνουν το δημόσιο βίο.

Ανυπομονώ να αντιπαρατεθώ μαζί τους, ενώπιον της Δικαιοσύνης, γιατί έχω επιλέξει να είμαι με το μέρος της αλήθειας και της κοινωνίας.

Με εκτίμηση,

Φιλίστωρ Χ. Δεστεμπασίδης».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 18:40