Εξέγερση που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων Λέσβου στη Μόρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα μεταναστών κατευθύνθηκε στο προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) που λειτουργεί μέσα στο ΚΥΤ διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης των υπό επαναπροώθηση στην Τουρκία μεταναστών.

Η Αστυνομία που έσπευσε να προφυλάξει το ΠΡΟΚΕΚΑ δέχθηκε επίθεση με βροχή από πέτρες και αντέδρασε κάνοντας χρήση χημικών. Μετά από αυτό η σύγκρουση γενικεύτηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν καεί δυο μεγάλες σκηνές και ένα ή δύο κοντέινερ, ενώ ομάδες μεταναστών δεν επιτρέπουν στην Πυροσβεστική να μπει μέσα στο ΚΥΤ και να σβήσει τη φωτιά.

Μάλιστα τα στελέχη της πυροσβεστικής αποχώρησαν από το χώρο όταν δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, ενώ ζημιές υπέστη και όχημα της πυροσβεστικής.

Η κατάσταση στο ΚΥΤ είναι αυτή τη στιγμή (4 μ.μ) ανεξέλεγκτη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι, όταν δυνάμεις της αστυνομίας επέδωσαν σε μετανάστη από την Αϊτή που διέμενε στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου στη Μόρια, απορριπτική απόφαση του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει σε δεύτερο βαθμό. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της επανεισδοχής του στην Τουρκία.

Στην προσπάθεια σύλληψης του μετανάστη από την Αϊτή Αφρικανοί κυρίως μετανάστες άρχισαν να πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς και απέσπασαν από τα χέρια τους τον μετανάστη. Τότε μέσα στο ΚΥΤ μπήκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να επιβάλουν την τάξη. Φωτιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία του Κέντρου, ενώ ομάδες μεταναστών δεν επέτρεπαν την είσοδο και την ανάπτυξη αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο απολογισμός των σημερινών επεισοδίων ήταν πέντε ολοσχερώς καμένα από τη φωτιά κοντέινερ, δύο με σημαντικές ζημιές από τη φωτιά και ένα με ζημιές από πέτρες. Επίσης κάηκαν δυο σκηνές που χρησιμοποιούντο ως αποθήκες, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε μια μεγάλη τέντα διαστάσεων 400 τετραγωνικών μέτρων που λειτουργούσε ως χώρος αναψυχής όσων διέμεναν στον καταυλισμό.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, εγκατέλειψαν για λόγους ασφάλειας τον καταυλισμό και προσέφυγαν στα γύρω κτήματα.

 Φωτο & βίντεο από twitter United Rescue Aid & emprosnet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης