Τρεις σημαντικές υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών διαλεύκανε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.  Η πρώτη υπόθεση, που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, με πολυεπίπεδη δράση, η οποία εκτείνετο στην μεταφορά, εισαγωγή από το Ιράν, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση – εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, καθώς επίσης και διακίνησης ποσοτήτων κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης στην εγχώρια παράνομη αγορά ναρκωτικών

Τα μέλη της εισήγαγαν τις μεγάλες ποσότητες ηρωίνης σε πρωτογενή μορφή, με σκοπό τη νόθευση, επανατυποποίηση και διοχέτευση της στην εγχώρια παράνομη αγορά ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα από τη διερεύνηση της υπόθεσης πρόκυψε ότι, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν επίσης στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης.

Ειδικότερα, την Τρίτη 24 Απριλίου 2019, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και αστυνομικού σκύλου, πραγματοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Ίλιον, Ζωφριά, Κυψέλη, Δάφνη και Σεπόλια), στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί, ηλικίας 28,31,31,35 και 53 ετών μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση αδικήματα –, της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ως συνεργοί, δύο ακόμη αλλοδαποί εκ των οποίων ο ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αποκάλυψη όλου του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητας και της δομής της οργάνωσης, προηγήθηκε κατάλληλη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριακού υλικού, ενώ αξιοποιήθηκαν πλήρως, ειδικές ανακριτικές τεχνικές και προέκυψαν οι ρόλοι των μελών του κυκλώματος.

Συγκεκριμένα, κεντρικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 53χρονος συλληφθείς, ο οποίος είχε αναλάβει την προμήθεια και εισαγωγή, των ποσοτήτων ηρωίνης από το Ιράν και εν συνεχεία την περαιτέρω διακίνησή τους στη χώρα μας.

Άμεσο συνεργάτη του, ως προς τον συντονισμό και την ανεύρεση προμηθευτών, την εισαγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών, είχε τον έγκλειστο στο κατάστημα κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είχαν αναλάβει επιμέρους ρόλους σχετικά με τη μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Στο πλαίσιο των πολυεπίπεδων ερευνών, αποκαλύφθηκαν και εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής οι χώροι αποθήκευσης των ναρκωτικών, καθώς επίσης και χώροι που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης για την νόθευση και επανατυποποίηση τους, προκειμένου να διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά.

Από την μεθοδολογία δράσης, την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, τον διεθνικό της χαρακτήρα, την εγκατάσταση εργαστηρίων νόθευσης και επανατυποποίησης ποσοτήτων ηρωίνης, καθώς επίσης και τη κατασχεθείσα ποσότητας ηρωίνης, προκύπτει η κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής, η οποία εξασφάλιζε στα μέλη αδιάλειπτη δράση, ενώ υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την συνολική τους δραστηριότητα υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ.

Τα ναρκωτικά είχαν στις συσκευασίες τη στάμπαΙΡΑΝ και ήταν τυλιγμένα με καρμπόν, ώστε να μην ανιχνεύονται απο τα μηχανήματα. Παραμένει άγνωστο για τις αρχές πως τα έφερναν στην Ελλάδα.

Τις περισσοτέρες επαφές πάντως τις έκαναν μέσω των εφαρμογών viber και what s app. Χρησιμοποιούσαν κωδικούς όπως:

“Φωτογραφία” και “CD” ήταν τα ναρκωτικά.

“Μικρή” ήταν η μικρή ποσότητα.

“Μεγάλη” ήταν η μεγάλη ποσότητα.

Οι συλληφθέντες με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Στην δεύτερη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Mετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων αναφορικά με την παράνομη δραστηριότητα των συλληφθέντων αλλοδαπών, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι, Τρίτη 23 Απριλίου 2019, στον σταθμό διοδίων Ελευσίνας, ο 46χρονος, ο οποίος μετέφερε με Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο τα 75 κιλά και 100 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη σε περιοχή της Αττικής, όπου συνελήφθη ο 37χρονος αλλοδαπός, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 732 κιλά και 660 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ενώ σε έρευνα που έγινε σε οικία σε περιοχή της Αττικής, κατασχέθηκαν τα 7 κιλά και 435 γραμμάρια κοκαΐνης υψηλής καθαρότητας και περίπου (10) κιλά κάνναβη.

Επιπρόσθετα κατασχεθήκαν 540 ευρώ, το Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και 6 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ενώ συνελήφθη ένας ακόμη αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης.

Εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν θα ξεπερνούσε το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Πουλούσαν κάνναβη στον Πειραιά

Στην τρίτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην διακίνηση – εμπορία κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Συνελήφθησαν χθες Τρίτη 23 Απριλίου 2019 στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, με την συνδρομή ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), σε διάφορες περιοχές του Πειραιά (Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι) και στη Κόρινθο, 15 άτομα, ηλικίας 20 έως 72 ετών από τα οποία 13 μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται 2 ακόμη. Μάλιστα, ο 72χρονος φέρεται να είχε σημαντική συμμετοχή στη διακίνηση της κάνναβης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα υπόθαλψης, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο πολύμηνης διερεύνησης της υπόθεσης και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, αστυνομικών εξακριβώσεων, διασταυρώσεων στοιχείων και εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψαν και εντοπίστηκαν τα μέλη της οργάνωσης, πιστοποιήθηκαν οι ρόλοι τους και αποκαλύφθηκαν χώροι αποθήκευσης ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης