Εξαρθρώθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην Αυλίζα των Αχαρνών, εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες εις βάρος ηλικιωμένων ατόμων στις περιοχές της βορειοανατολικής και δυτικής Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν δύο Ρομά, ηλικίας 42 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτες κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβαση του νόμου περί όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, οι συλληφθέντες από κοινού με άλλους τέσσερις συνεργούς τους, που αναζητούνται, από 6μήνου και πλέον, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά εξαπατούσε ηλικιωμένους.

Ειδικότερα, οι δράστες, χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εντόπιζαν και προσέγγιζαν ηλικιωμένα άτομα και, προσποιούμενοι κυρίως τους λογιστές, που τους έστελναν συγγενικά τους πρόσωπα, τους έπειθαν ότι δικαιούνται επιστροφή μεγάλου χρηματικού ποσού από την εφορία, για την είσπραξη του οποίου απαιτείτο η καταβολή χρημάτων για την αγορά παραβόλου.

Στη συνέχεια μετέφεραν με αυτοκίνητο τα θύματά τους στα σπίτια τους, προκειμένου να τους αποσπάσουν τα χρήματα, αλλά και κοσμήματα σε περίπτωση που το χρηματικό ποσό δεν ήταν υψηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις οδηγούσαν οι ίδιοι με το όχημά τους τους ανυποψίαστους πολίτες σε τραπεζικά καταστήματα, προκειμένου πραγματοποιήσουν αναλήψεις των χρημάτων που απαιτούσαν.

Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι με τη μέθοδο αυτή έχουν εξαπατήσει 14 ηλικιωμένους σε Νέα Χαλκηδόνα, Φιλοθέη, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ψυχικό, Χαλάνδρι, Κηφισιά και Ίλιον, ενώ συνολικά το χρηματικό ποσό που αποκόμισαν ανέρχεται σε 45.000 ευρώ.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ
– επτά χρυσές λίρες
– 12 ρολόγια χειρός
– πληθώρα κοσμημάτων (δακτυλίδια, βραχιόλια, μενταγιόν κ.ά.)
– επτά τραπεζικές επιταγές και συναλλαγματικές ύψους 27.150 ευρώ
– ένα γιαπωνέζικο σπαθί με τη θήκη του
– πέντε κινητά τηλέφωνα.

Επίσης κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Οι δράστες έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν για τα ίδια αδικήματα (απάτες) και σε βάρος τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης