Πολυμελή σπείρα που παρενέβαινε σε μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθησαν χθες το πρωί σε εννέα σπίτια, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Κολωνό, Γλυφάδα, Γαλάτσι, Νίκαια, Πειραιά) εννέα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αναζητείται ένα επιπλέον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.:

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση-αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της πλαστογραφίας και της απάτης από κοινού, της νομοθεσίας που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της νομοθεσίας που αφορά στα όπλα.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη διακόσια σαράντα οκτώ (248) άτομα (που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πελάτες» της εγκληματικής οργάνωσης) για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, της απάτης και της πλαστογραφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η εγκληματική οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, κατανεμημένους ρόλους, συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, η οποία συνίστατο τόσο στην εξειδικευμένη γνώση των μελών της οργάνωσης σχετικά με την κλοπή του δημοσίου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και στην επέμβαση στις εγκαταστάσεις παροχών, όσο και σε τεχνάσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν για την αποφυγή αποκάλυψης της έκνομης δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα με τη χρήση ειδικών εργαλείων, σφραγίδων και λοιπών αντικειμένων.

 

Τα μέλη της οργάνωσης ενεργούσαν κυρίως απογευματινές ή νυχτερινές ώρες, ώστε οι κινήσεις τους να μην γίνονται αντιληπτές και κατά συνέπεια να διαφεύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις διωκτικές Αρχές.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση για τις παρεμβάσεις των μετρητών αναφέρεται ότι αυτή καθοριζόταν ανάλογα με το είδος του εκάστοτε μετρητή.

Η πρώτη μέθοδος πραγματοποιούνταν με παρέμβαση επί του μηχανισμού κύλισης, με αποτέλεσμα να διέρχεται κανονικά το ηλεκτρικό ρεύμα από την παροχή, ενώ στον καταμετρητή της παροχής να καταγράφεται μηδενική κατανάλωση ή πολύ μικρότερη τιμή από την πραγματική κατανάλωση.

Η δεύτερη μέθοδος πραγματοποιούνταν με παρέμβαση επί του απαριθμητή του μετρητή, επεμβαίνοντας στην ένδειξη του, είτε με χειροκίνητο είτε με μηχανικό τρόπο. Στη μέθοδο αυτή το ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται και καταγράφεται κανονικά από την παροχή και σε χρόνο πριν την καταμέτρηση από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. πραγματοποιείται «μείωση» στην ένδειξη.

Κοινό γνώρισμα των δύο αυτών μεθόδων ήταν ότι η εγκληματική οργάνωση αντικαθιστούσε τις σφραγίδες (στρογγυλές και μολύβδινες) των μετρητών, που χρειάστηκε να παραβιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο καθιστούσαν δύσκολη τη διαπίστωση της παρέμβασης από τους επιτόπιους καταμετρητές.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τα εξής:

Πρώτον, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την παρέμβαση, ζητούσαν από τους πελάτες να τους ενημερώνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την καθορισμένη ημερομηνία διέλευσης των καταμετρητών. Παράλληλα κατά τη στιγμή της παρέμβασης έπρεπε να έχουν μαζί τους τον έντυπο λογαριασμό του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να λαμβάνουν γνώση της τελευταίας αναγραφόμενης ένδειξης του απαριθμητή και να καθορίσουν την επιθυμητή ένδειξη, προβαίνοντας στην κατάλληλη μείωση.

Δεύτερον, επεδίωκαν να πραγματοποιούν μειώσεις στις ενδείξεις των μετρητών που να μην είναι υπερβολικές, ώστε να μη γίνουν αντιληπτές από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Για αυτό το λόγο, έκαναν χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, που είναι όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα συνεργεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Τρίτον, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των μελών αλλά και μεταξύ αυτών με τους «πελάτες», χρησιμοποιούνταν κωδικές ονομασίες.

Το αντίτιμο που λάμβαναν για τις «υπηρεσίες» που παρείχαν κυμαινόταν ανάλογα με το βαθμό οικειότητας του πελάτη με την οργάνωση, ενώ η τιμή αυξανόταν όταν επρόκειτο για κατάστημα ή οικία, με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, όπου λάμβαναν ως αντίτιμο το 10% της χρηματικής αξίας των κιλοβατώρων που δεν κατεγράφησαν, ένεκα της παρέμβασης.

Τέλος, από τις εννέα (9) συνολικά κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-πλήθος από εργαλεία για τις παρεμβάσεις, μολύβδινες σφραγίδες, μεταλλικές μήτρες σφράγισης και άλλα συναφή αντικείμενα,

-πλαστικές και μεταλλικές στρογγυλές σφραγίδες με την ένδειξη Δ.Ε.Η.,

-τσάντες εργασίας εξοπλισμένες πλήρως με τα ανωτέρω αντικείμενα,

-το χρηματικό ποσό των 7.918 ευρώ και 237 δολάρια,

-δεκαπέντε (15) κινητά τηλέφωνα,

-Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,

-δίκυκλη μοτοσυκλέτα,

-πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας,

-χάλκινο βυζαντινό νόμισμα, το οποίο εμπίπτει στη νομοθεσία που αφορά στην προστασία περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Κωδικές ονομασίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί οι δράστες χρησιμοποιούσαν πλήθος κωδικών ονομασιών και εκφράσεων για να συνεννοούνται.

Ενδεικτικά:

Ραντεβού με πελάτη – να πιούμε καφέ

Κιλοβατώρες – μέτρα ή κιλά

Ο αρχηγός:

Θα περάσει το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ – θα περάσουν τα παιδιά ή ήρθε ο καιρός ή ήρθε η ώρα σου.

Πότε θα γίνει η παρέμβαση – πότε θα περάσεις για το μοσχάρι ή θα πιούμε ποτάκι ή θα παίξουμε στοίχημα;

Οι πελάτες:

Θα περάσει ο ΔΕΔΔΗΕ – θα έχω επισκέψεις ή αύριο θα έχω πρεμιέρα

Ανάμεσα στους πελάτες ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων αλλά και σπίτια.

Έβρισκαν πελάτες στόμα με στόμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης