Εξαρθρώθηκε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 20:15
Εξαρθρώθηκε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων
Πολυμελές κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων εξάρθρωσε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, Έλληνες, ομογενείς από Γεωργία, Αρμενία και αλλοδαποί από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που κατηγορούνται για για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της λαθρεμπορίας.

Κατασχέθηκαν περίπου 800.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι τα μέλη του κυκλώματος διακίνησαν συνολικά 5,5 εκατ. πακέτα με λαθραία τσιγάρα, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.

Το απόγευμα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος τους. Στη συνέχεια  τους παρέπεμψε σε ανακριτή για να απολογηθούν. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες εκτός από έναν  που φέρεται να ομολογεί  ότι παρείχε εργασίες αποθηκάριου σε αποθήκη του κυκλώματος έναντι αμοιβής.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι τα λαθραία τσιγάρα μεταφέρονταν στον Πειραιά, με πλοία προερχόμενα από χώρες της ΕΣΣΔ, και αρχικά αποθηκεύονταν σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής. Στη συνέχεια μεταφέρονταν οδικώς σε αποθήκη της Θεσσαλονίκης, με τελικό προορισμό την πόλη Σόφια στη Βουλγαρία. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι υπήρχε και εγχώρια κατανάλωση από τις ίδιες παρτίδες των λαθραίων τσιγάρων.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά 29 μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και τα δύο ηγετικά στελέχη, ομογενείς ηλικίας 34 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων, αλλά και σε βάρος 51 ακόμα ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της Συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης και της παράβασης του Νόμου περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, κατά περίπτωση.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος, λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθύνσεις των «εγκεφάλων» της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι, οι δράστες προμηθεύονταν τα λαθραία τσιγάρα κατά κύριο λόγο, ακτοπλοϊκώς, από συνεργάτες τους σε τρίτες χώρες.

Η μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στη Βουλγαρία πραγματοποιούνταν με φορτηγά της οργάνωσης, κυρίως βραδινές ώρες, ενώ σε όλες τις μετακινήσεις υπήρχαν προπομποί για αποφυγή ενδεχόμενων αστυνομικών ελέγχων.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 26 οικίες, 14 αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψη των λαθραίων τσιγάρων και σε 6 έμφορτα φορτηγά της οργάνωσης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

- 15.503.468 λαθραία τσιγάρα,
- 57.015 ευρώ προερχόμενα από αγοραπωλησία λαθραίων τσιγάρων,
- 6 φορτηγά και 10 ΙΧ αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά του λαθραίου εμπορεύματος και
- Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.  

Εκτιμάται ότι, στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητάς της, η εγκληματική οργάνωση διακίνησε, κατά το τελευταίο  έτος, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και εξήγαγε στη Βουλγαρία περισσότερα από 110.280.000 πακέτα τσιγάρα.

Λόγω της πολύχρονης δράσης των  μελών της, οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και επιβαρύνσεις που απώλεσε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 20:33