Μια άνευ προηγουμένου διεθνής επιχείρηση που εμπλέκει δικαστικές αρχές και αρχές επιβολής του νόμου σε 10 χώρες είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση της αλβανικής εγκληματικής ομάδας «KOMPANIA BELLO», ένα από τα πιο ενεργά δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων παρέμβασης και σε στενή συνεργασία με εισαγγελείς και ανακριτικούς αξιωματούχους, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, πραγματοποίησαν συντονισμένες επιδρομές κατά της οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα, συνελήφθησαν 20 άτομα: 5 στην Ιταλία, 2 στις Κάτω Χώρες, 2 στη Γερμανία, 2 στην Ελλάδα, 1 στη Ρουμανία, 1 στην Ουγγαρία, 1 στην Ισπανία, 5 στην Αλβανία και 1 στο Εμιράτο του Ντουμπάι. Οι ύποπτοι προφυλακίστηκαν για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, παράνομη κατοχή και διανομή ναρκωτικών και βάναυσες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του φόνου. Νωρίτερα, είχαν συλληφθεί άλλα 84 μέλη αυτής της εγκληματικής ομάδας σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, τον Ισημερινό, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Η διεθνής επιχείρηση αποτελεί το «κορύφωμα» μιας περίπλοκης πενταετής έρευνας, της οποίας ηγείται η ιταλική κρατική αστυνομία (Polizia di Stato), υπό τη διεύθυνση της εισαγγελικής υπηρεσίας της Φλωρεντίας (Procura della Repubblica di Firenze). Θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει λάβει χώρα κατά του αλβανόφωνου οργανωμένου εγκλήματος και είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής έρευνας, με τη συμμετοχή της Ιταλίας και των Κάτω Χωρών, στην οποία συνεργάστηκαν για πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας κατασχέθηκαν περίπου 4 τόνοι κοκαΐνης και περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Η «KOMPANIA BELLO»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για χρόνια, οι διεθνείς εισαγωγείς κοκαΐνης εργάζονταν ξεχωριστά από τους χονδρεμπόρους και τις συμμορίες που διανέμουν τα ναρκωτικά στους δρόμους. Σε αυτήν την περίπτωση, το αλβανόφωνο δίκτυο που ερευνήθηκε δεν ακολούθησε το συνηθισμένο μοντέλο και έλεγχε ολόκληρη την αλυσίδα – από την οργάνωση τεράστιων αποστολών απευθείας από τη Νότια Αμερική, έως τη διανομή σε όλη την Ευρώπη.

 

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μέσα επικοινωνίας, ο αρχηγός του οργανισμού – ένας 40χρονος Αλβανός που εδρεύει στον Ισημερινό – διαπραγματεύτηκε απευθείας με τα καρτέλ ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής, διοργάνωσε τεράστιες αποστολές κοκαΐνης στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και, με τη βοήθεια συνεργών που εδρεύουν στην Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Αλβανία, οργάνωσαν τη διανομή σε όλη την Ευρώπη. Η κοκαΐνη διακινούταν λαθραία πέρα ​​από τα ευρωπαϊκά σύνορα, κρυμμένη σε οχήματα με ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Οι εγκληματίες «ξέπλεναν» τα χρήματά τους χρησιμοποιώντας ένα υπόγειο εναλλακτικό σύστημα εμβασμάτων κινεζικής προέλευσης, γνωστό ως σύστημα fei ch’ien. Όπως και με το σύστημα μεταφοράς hawala, τα άτομα που χρησιμοποιούν το fei ch’ien καταθέτουν ένα ποσό σε ένα «πρακτορείο» σε μία χώρα. Ένας άλλος χειριστής αποσύρει το αντίστοιχο ποσό αλλού στον κόσμο και το μεταβιβάζει στον αποδέκτη. Η οργάνωση πιστεύεται ότι έχει ξεπλένει εκατομμύρια ευρώ μέσω αυτού του συστήματος.

Η επιχείρηση «LOS BLANCOS» των Europol και Eurojust

Η επιχείρηση LOS BLANCOS, συντονισμένη σε διεθνές επίπεδο από την Europol και την Eurojust, ήταν το αποκορύφωμα πολλών μηνών σχολαστικού σχεδιασμού μεταξύ της επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών.

Ξεκίνησε από την ιταλική κρατική αστυνομία το 2015, υπό τη διεύθυνση της εισαγγελικής αρχής της Φλωρεντίας (Procura della Repubblica di Firenze) και έπειτα δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα ερευνών (JIT) μεταξύ της Ιταλίας και των Κάτω Χωρών με τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση της Eurojust και Europol. Οι εταίροι της JIT συνεργάστηκαν για να αποκαλύψουν το πραγματικό μέγεθος και την πολυπλοκότητα της εγκληματικής δραστηριότητας της συμμορίας «KOMPANIA BELLO», να χαράξουν κοινή στρατηγική και να οργανώσουν μια εντατική ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων που απαιτήθηκαν για την τελική φάση της έρευνας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, υπήρξε ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία σε πολλά ευρωπαϊκά σύνορα. Στα κεντρικά γραφεία της Europol δημιουργήθηκε μια κοινή αίθουσα επιχειρησιακής διοίκησης για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Ένας εμπειρογνώμονας της Europol ταξίδεψε στη Φλωρεντία για να παρέχει την κατάλληλη επιχειρησιακή υποστήριξη στις ιταλικές αρχές, διασφαλίζοντας την ταχεία ανάλυση των νέων δεδομένων. Ο δικαστικός συντονισμός πραγματοποιήθηκε από ένα κέντρο συντονισμού στην Eurojust, με τη συμμετοχή των εισαγγελέων και των ανακριτών δικαστών, σε πραγματικό χρόνο, για την εκτέλεση και την προσαρμογή των αιτήσεων αμοιβαίας νομικής συνδρομής που απαιτούνται για την εκτέλεση των διασυνοριακών ενεργειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης