Στην εξάρθρωση οργανωμένης σπείρας απατεώνων σε Ρόδο και Βουλγαρία προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Έχουν ήδη συλληφθεί μια Βουλγάρα μεσήλικας και ένας ηλικιωμένος κάτοικος Αφάντου, οι οποίοι φέρονται να ενεργούσαν ως εισπράκτορες του κυκλώματος, που ενεργεί από τη Βουλγαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγάρα που αναζητούσε εργασία με αγγελία στο Facebook φέρεται να ανέλαβε έναντι αμοιβής 500 ευρώ να λαμβάνει χρήματα που αποσπούσε με τηλεφωνικές απάτες το κύκλωμα από ανυποψίαστους πολίτες σε προκαθορισμένα ραντεβού.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στη σύλληψη της μετά την κατάθεση 73χρονης γυναίκας θύματος του κυκλώματος που περιέγραψε λεπτομερώς ποιους είδε σε σημείο που της ζητήθηκε να αφήσει χρήματα για να αφεθεί δήθεν ελεύθερος ο σύζυγός της που είχε δήθεν εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα.

Σημειώνεται ότι στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου έχουν κληθεί σε κατάθεση δεκάδες πολίτες που αποπειράθηκε ή και εξαπάτησε το κύκλωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιστορικό της απάτης εις βάρος της 73χρονης έχει ως εξής:

Την 13η Μαΐου 2021 και περίπου στη 13:05 δέχθηκε κλήση στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας της από έναν άνδρα που της συστήθηκε ως ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και ρώτησε να μάθει το μικρό της όνομα και τη διεύθυνση κατοικίας της.

Της ανέφερε ότι ο σύζυγός της, παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και παρέσυρε ένα κοριτσάκι αλβανικής καταγωγής με αποτέλεσμα αυτό να πεθάνει, λέγοντάς της ότι κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα και ότι έξω από αυτό βρίσκονται οι γονείς του κοριτσιού.

Η 73χρονη τον παρακάλεσε να της επιτρέψει να του μιλήσει και τότε άκουσε στη γραμμή τη φωνή ενός άνδρα που έκλαιγε και της ζητούσε να κάνει ό,τι της ζητήσουν. Ταράχθηκε και πείστηκε ότι επρόκειτο για τον σύζυγό της.

Ο απατεώνας της ζήτησε να καταβάλει 50.000 ευρώ για συμβιβασμό και να πουν ότι το ατύχημα έγινε από άγνωστο δράστη και για να μη μαθευτεί το γεγονός, αλλά και για να μην πάει ο σύζυγός της στη φυλακή.

Της ζητήθηκε να πάρει ό,τι χρυσαφικά και χρήματα έχει στο σπίτι και να αναλάβει μετρητά και από τον τραπεζικό της λογαριασμό.

Η γυναίκα μετέβη στην τράπεζα της για ανάληψη και η ταμίας την παρέπεμψε στο κεντρικό κατάστημα, όπου είχε εκδοθεί το βιβλιάριό της.

Μετέβη εκεί, μιλώντας στο μεσοδιάστημα στο κινητό της τηλέφωνο με τον απατεώνα που της έδινε οδηγίες και επεδίωξε να λάβει τα χρήματα, όμως δεν εξυπηρετήθηκε από τον ταμία του κεντρικού καταστήματος λόγω του περασμένου της ώρας.

Ζήτησε να πάρει τα χρήματα από το ΑΤΜ αλλά αυτό ήταν αδύνατο διότι γινόταν ανεφοδιασμός.

Έφυγε από την τράπεζα και της ζητήθηκε να βάλει τα χρυσαφικά σε μια τσάντα και να τα αφήσει σε συγκεκριμένο σημείο.

Έβαλε 3 χρυσούς σταυρούς, μια μασίφ χρυσή αλυσίδα, 3 χρυσά βραχιολάκια, δύο χρυσά δαχτυλίδια, ένα σετ χρυσή αλυσίδα με βραχιολάκι, τη χρυσή αλυσίδα από το λαιμό της και δύο χρυσά δαχτυλίδια σε μια τσάντα. Περπατώντας, ο απατεώνας της έδινε συνέχεια οδηγίες και έβαλε το τσαντάκι σε ένα παρτέρι. Μετέβη στην οικία της και εκεί βρήκε τον σύζυγό της.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ανακοίνωση της συμβουλεύει τους πολίτες:

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος:

  • Έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
  • Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
  • Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
  • Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Πηγή: dimokratiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης