Τα ίχνη του 14χρονου Ρομά ο οποίος, μαζί με τη 12χρονη αδελφή του, κατηγορούνται για τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 87χρονου, αναζητεί σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η Ελληνική Αστυνομία.

Η εξαφάνιση του ανηλίκου εγείρει ερωτήματα ως προς τη μεταχείριση που έτυχε μετά τη σύλληψή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα δύο ανήλικα παιδιά είχαν εισβάλει στη μονοκατοικία του 87χρονου στη Θεσσαλονίκη στις 2 Δεκεμβρίου και στην προσπάθειά τους να τον ληστέψουν τον τραυμάτισαν σοβαρά. Ο άτυχος ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου τέσσερις ημέρες μετά απεβίωσε.

Προχθές Πέμπτη οι αρχές εξιχνίασαν την υπόθεση συλλαμβάνοντας τους δύο ανήλικους καθώς και τη 45χρονη γιαγιά τους, μαζί με τον 40χρονο σύντροφό της ως συνεργούς. Ο 14χρονος στη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής οδηγήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στο Παπάφειο ορφανοτροφείο, έπειτα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Ανηλίκων. Όμως, ελάχιστες ώρες αργότερα, πριν από τα χαράματα, ο ανήλικος έφυγε από το Παπάφειο και έκτοτε καταζητείται.

Σοβαρές καταγγελίες από το Παπάφειο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοίκηση του Παπαφείου δήλωσε αμέσως την εξαφάνισή του. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι κατά την άφιξη του 14χρονου «είχαν διατυπωθεί έντονες αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και της διοίκησης του ορφανοτροφείου, καθώς ο ανήλικος δεν πληρούσε για διάφορους λόγους τις προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτό». Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση του Παπαφείου αναφέρει πως οι αρχές δεν ενημέρωσαν καν πως ο 14χρονος βαρύνεται με την κατηγορία της συμμετοχής σε ληστεία και ανθρωποκτονία.

Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και επειδή δεν υπήρχε διαβεβαίωση ότι ο 14χρονος είχε υποβληθεί σε τεστ covid, η διοίκηση του ορφανοτροφείου τον έβαλε σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τα δωμάτια στα οποία φιλοξενούνται τα υπόλοιπα παιδιά. Ωστόσο, ελάχιστες ώρες μετά, διαπιστώθηκε ότι ο ανήλικος είχε εξαφανιστεί.

Είχε ξαναφύγει από το ορφανοτροφείο

Ο 14χρονος γνώριζε τους χώρους του ορφανοτροφείου καθώς, όπως αποκαλύπτει η διοίκηση του Παπαφείου, είχε φιλοξενηθεί εκεί και στο πρόσφατο παρελθόν και είχε φύγει και τότε από το ίδρυμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή του Παπαφείου που επικαλείται το Voria.gr ο 14χρονος είχε οδηγηθεί στο ορφανοτροφείο στις 20 Οκτωβρίου, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Ανηλίκων.

«Η διοίκηση του ιδρύματος είχε εκφράσει και τότε τις αντιρρήσεις της προς την Εισαγγελία Ανηλίκων, λέγοντας πως ο 14χρονος θα έπρεπε να πάει σε άλλη δομή καθώς το Παπάφειο δεν έχει χαρακτήρα σωφρονισμού, ούτε διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης για παρόμοιες περιπτώσεις. Πέντε μέρες μετά ο νεαρός έφυγε από το ίδρυμα επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τη βασιμότητα των αντιρρήσεων της διοίκησης του Παπαφείου». Έκτοτε ο 14χρονος θεωρείτο «εξαφανισμένος» έως προχθές Πέμπτη που συνελήφθη.
Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του ιδρύματος επισημαίνει ότι «το Παπάφειο είναι Ορφανοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται ανήλικα παιδιά που επιθυμούν να διαμένουν σε αυτό, και όχι κάποιο ιδιότυπο “Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων”, όπου υπάρχει υποδομή υποχρεωτικού εγκλεισμού». Παράλληλα, εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους συγγενείς του 87χρονου αλλά και την ελπίδα «για την ταχεία εύρεση του ανηλίκου και την κατάλληλη αυτή τη φορά αντιμετώπιση της περίπτωσής του από την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης».

Πηγή: voria.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης