Μια κοινή ακαδημία πληροφοριών σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα η χώρα μας αναμένεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του politico.eu.

Το σχέδιο συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτό το πρότζεκτ έρχεται να προστεθεί σε άλλα που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μια κοινή ακαδημία πληροφοριών σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα η χώρα μας αναμένεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλοΠρόκειται για ένα νέο σχέδιο το οποίο αναμένεται να υπογράψουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. εκτός από Δανία, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO). Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των εγκαταστάσεων, την ενίσχυση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και των συστημάτων ελέγχου του εναέριου χώρου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που έχει δει το Politico.
Βάσει του σχεδιασμού, της κοινής ακαδημίας πληροφοριών της Ε.Ε. (Joint EU Intelligence school) θα ηγείται η Ελλάδα με τη συμμετοχή της Κύπρου, είδηση την οποία επιβεβαιώνει ο «Guardian» σε δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι υπουργοί ενέκριναν τα 17 συγκεκριμένα πρότζεκτ. «Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της Ε.Ε. με τους πιο στενούς δεσμούς με τη Μόσχα θα διαχειριστούν το σχέδιο» σημειώνει το Politico.
Παράλληλα, η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger, με την Ιταλία να έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ένα «κοινό σχολείο» για τις υπηρεσίες κατασκοπείας θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι σήμερα, η εμβάθυνση της συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα προσέκρουε στις αντιρρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, με το Brexit να πλησιάζει, το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να εμποδίζει τη συμφωνία.

Σε συνεργασία με το NATO και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Ε.Ε. η σχολή θα έχει στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών από ολόκληρο το μπλοκ. Η Ελλάδα θα αναλάβει επίσης ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων σε ειδικές συνθήκες, με το πρόγραμμα να είναι ανοιχτό και σε πληρώματα πολιτικών αεροσκαφών.

Το Politico, πάντως, δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι το μεγάλο «στοίχημα» είναι το εν λόγω πρότζεκτ να μετατραπεί από πρόταση σε πραγματικότητα, καθώς «πολλά από τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη χρονιά δεν έχουν προχωρήσει πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης