Φωτογραφίες – Video: Νίκος Χριστοφάκης, Αναστασία Χαραμή

Επεισόδια σημειώθηκαν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ κουκουλοφόροι έσπασαν μία στάση λεωφορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Πέμπτης στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία. Με σύνθημα «Όλοι στον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!», οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ απεύθυναν κάλεσμα στο μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο.

Την ίδια ώρα συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε και η ΑΔΕΔΥ.

Κλειστές για την ώρα είναι η λεωφόρος Αμαλίας, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο, όταν νεαροί προκάλεσαν φθορές. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

 

 

 

Εικόνες από τα επεισόδια:

Στο ψήφισμά τους οι Σύλλογοι αναφέρουν:

Φτάσαμε Οκτώβρη και τα μόνα μέτρα που είδαμε την κυβέρνηση να παίρνει είναι για να διαλύσει τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών που διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή να ανοίξουν τώρα σχολεία και σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και χωρίς ελλείψεις.

Ειδικά η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι φοιτητές είναι εκρηκτική, τα περισσότερα τμήματα δεν θα λειτουργήσουν διά ζώσης κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές, ενώ όσα έχουν «ανοίξει» αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρές ελλείψεις ακόμα και στην υγιεινή. Από την άλλη μπαίνουν ολοένα και περισσότερα εμπόδια στη συνέχιση των σπουδών μας, τα κενά σε διδάσκοντες πολλαπλασιάζονται, συνεχίζουν να υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, οι πρακτικές και οι κλινικές είναι στον αέρα, συσσωρεύονται τα χρέη από ενοίκια για ακατοίκητα πλέον σπίτια, οι εστίες παραμένουν σε άθλια κατάσταση, ενώ αρκετοί από τους πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν λύσει το ζήτημα της στέγασης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και από επιλογή αφήνει τα Πανεπιστήμια κλειστά για τους φοιτητές, αλλά ανοιχτά για μπίζνες. Συγκεκριμένα πήρε όλα τα μέτρα για να συνεχίσουν ανενόχλητα ερευνητικά προγράμματα, επενδύσεις, κέντρα καινοτομίας, μεταπτυχιακά επί πληρωμή και το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα. Την ίδια στιγμή που στα Πανεπιστήμια δεν δίνει δεκάρα έδωσε κονδύλια εκατομμυρίων για προγράμματα φοιτητικού τουρισμού και αναβάθμιση ποιότητας που καμία σχέση δεν έχουν με τις σπουδές μας.

Στην ίδια κατάσταση αφήνει και τα σχολεία, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά σε ακατάλληλους χώρους, στοιβαγμένοι, χωρίς να υπάρχει στα σχολεία προσωπικό καθαριότητας και οι αναγκαίες υποδομές. Αντί να κάνει εδώ και τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματα των μαθητών τους, καλεί σε διάλογο που μεταφράζεται με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή, ενώ παράλληλα επιστρατεύει απειλές και τηλεαπουσίες, συλλήψεις και διώξεις για να εξασφαλίσει σιγή νεκροταφείου.

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την πολιτική της που μας βγάζει στον δρόμο, η πολιτική που για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών παίζει κορόνα-γράμματα με τις σπουδές μας.

Ως εδώ, τέρμα στην κοροϊδία, είναι καιρός να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών. Εάν το επιτρέψουμε, η κυβέρνηση θα αφήσει στο έλεός τους τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας γιατί ξέρουμε καλά πως έχει αποτέλεσμα, κάτω από τη δικιά μας πίεση έχουμε μετρήσει ήδη κατακτήσεις σε επίπεδο Ιδρύματος και Τμήματος. Μέσα από την κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους καταφέραμε να επικυρωθεί η ετυμηγορία μας πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και ότι δεν χωράει κανένα ελαφρυντικό για τους ναζί δολοφόνους.

Συνεχίζουμε και απαιτούμε:

Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Παιδεία.

Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με μειωμένο αριθμό στην κατεύθυνση των 15 μαθητών ανά τάξη.

Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις καθηγητών ώστε να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με ολιγάριθμα κλιμάκια.

Να εξασφαλιστούν με ευθύνη κυβέρνησης – δήμων – Περιφερειών οι αναγκαίες αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες για να γίνονται τα μαθήματα με ασφάλεια.

Επίταξη τώρα χώρων που αξιοποιούν επιχειρηματικά τα Πανεπιστήμια για να καλυφθούν οι ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων.

Προσλήψεις και μονιμοποίηση των εργαζομένων για την καθαριότητα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για καθαριότητα των πανεπιστημιακών και σχολικών κτιρίων.

Να ανακοινωθούν άμεσα τα ωρολόγια προγράμματα για κάθε Τμήμα και έτος.

Να μη χαθεί η κλινική, η πρακτική, το εργαστήριο για κανένα φοιτητή.

Μέτρα στήριξης της φοιτητικής στέγης με σταθερό μηνιαίο επίδομα για όλους όσοι νοικιάζουν σπίτι, ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών.

Να γίνουν πράξη τα αιτήματα των υγειονομικών και να θωρακίσει η κυβέρνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις, να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ούτε σκέψη για τον νέο νόμο στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις σπουδές μας.

Συμμετέχουμε στο μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο Πέμπτη 15 Οκτώβρη στα Προπύλαια στις 10.00.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης