Έκκληση στην Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία απευθύνουν Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην εστία της Κόνιτσας.

Σε εκτενές ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το αλβανικό κανάλι Top Channel και φιλοξενείται από το σύνολο σχεδόν του αλβανικού Τύπου, υπάρχουν συνεντεύξεις προσφύγων μέσα στην εστία της ακριτικής πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόσφυγες απευθύνονται στην κυβέρνηση της Αλβανίας, προκειμένου να τους επιτρέψει να φτάσουν στη Γερμανία.

«Είμαστε τόσο κοντά στα αλβανικά σύνορα.. Αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κάποιο σχέδιο για τη μετακίνησή μας. Ελπίζουμε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα μας βοηθήσει να περάσουμε τα σύνορα και να ταξιδέψουμε προς την Ιταλία και τέλος τη Γερμανία. Έχω ένα μήνυμα από όλους τους Σύρους που είμαστε στην Κόνιτσα. Να μας βοηθήσει η Αλβανία να ταξιδέψουμε μέχρι τη Γερμανία» αναφέρει ένας από τους πιο νεαρούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κόνιτσα από το βράδυ της Παρασκευής.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνας Μητοπούλου, η οποία σημειώνει ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην εστία μπορούν να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να τους παρεμποδίζει η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλβανία την ίδια ώρα συνεχίζει το σκληρό, παρασκηνιακό παζάρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα έχει προκειμένου να δεχθεί έναν αριθμό προσφύγων.

Παράλληλα, όμως, είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση οργανωμένα κυκλώματα που εμπορεύονται την ελπίδα και υπόσχονται στους πρόσφυγες πέρασμα προς τη γείτονα χώρα έναντι βέβαια μεγάλων χρηματικών ποσών.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και παλιότερα, με αποτέλεσμα τότε όσοι Σύροι κατάφεραν να φτάσουν στο αλβανικό έδαφος να πέσουν θύματα κλοπών και στη συνέχεια να τους οδηγούν μέσα από δύσβατα μονοπάτια στα χωριά της ελληνικής μεθορίου.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης