Εκκλήσεις για αίμα απευθύνονται καθημερινά από τα νοσοκομεία της Πάτρας, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες και η προσφορά εμφανίζει μείωση. Αρκετά συχνά ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με την αναβολή του χειρουργείου τους, λόγω έλλειψης αίματος, ενώ δύσκολα καλύπτονται οι τακτικές ανάγκες όπως αυτές των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που μας έδωσε η Επιστημονική Υπεύθυνος του Κέντρου Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Αθηνά Μούγιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτά το Κέντρο Αίματος του Π.Γ.Ν.Π. συλλέγει ετησίως 13.000 μονάδες ολικού αίματος. «Το 70% αυτών προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες και το 30% από δότες αντικατάστασης, δηλαδή ανθρώπους που κινητοποιούνται και αιμοδοτούν για να καλύψουν τακτικές και έκτακτες ανάγκες του συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος» εξηγεί η κ. Μούγιου.

Το 50% της ετήσιας συλλογής αίματος του Κέντρου Αίματος συλλέγεται εκτός του Νοσοκομείου και σε συνεργασία με Φορείς, Συλλόγους ή Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών οι οποίοι σχετίζονται με κοινωνικές ομάδες, εργασιακούς χώρους, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ενορίες.

Ωστόσο οι ανάγκες αίματος, αιμοπεταλίων και πλάσματος στο ΠΓΝΠ είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Κάθε χρόνο μεταγγίζονται περίπου 18.000 μονάδες αίματος, 9.000 πλάσματος και 8.000 μονάδες αιμοπεταλίων» αναφέρει η υπεύθυνη του Κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης