Νόμιμη μεν η εκλογή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, πειθαρχικά ελεγκτέος όμως εξακολουθεί να είναι ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός επειδή φέρεται να είχε συγκαλέσει την Ολομέλεια των Εισαγγελέων Εφετών Αθηνών σχετικά με το θέμα του πειθαρχικού σε βάρος του. Έτσι, μπορεί να έκλεισε το βασικό και σημαντικό σκέλος της πειθαρχικής έρευνας που είχε διαταχθεί για τη νομιμότητα ή μη της εκλογής Ντογιάκου, όμως ο νυν Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών παραπέμπεται στο Πειθαρχικό για χαρακτηρισμό που έκανε σε έγγραφο του αναφερόμενος στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μιλώντας για «εξωθεσμική παρέμβασή της στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών». Παρότι μάλιστα η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε πως ούτε για αυτό το σκέλος, προκύπτει πειθαρχικό αδίκημα, τελικά το θέμα θα κριθεί από το Επταμελές Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου καθώς με την αρχειοθέτηση διαφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Αντίθετα, λήξαν είναι πλέον το ζήτημα της εκλογής του κ. Ντογιάκου στην ηγεσία της Εισαγγελίας Εφετών η οποία χαρακτηρίζεται απολύτως νόμιμη από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης αλλά και τον αρμόδιο υπουργό, κ. Παρασκευόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός Ισίδωρος Ντογιάκος είχε ελεγχθεί πειθαρχικά ύστερα από καταγγελίες περί μη νόμιμης εκλογής του ενώ υπό πειθαρχική έρευνα ουσιαστικά ήταν και η αντίπαλος στην εκλογική αναμέτρηση, εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου στο πόρισμά της αναφέρει πως «δεν τίθεται θέμα διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από μέρους των εισαγγελέων εφετών Γεωργίας Τσατάνη και Ισίδωρου Ντογιάκου».

Μάλιστα συνεχίζει η ανώτατη εισαγγελέας η απόδοση στην κ. Τσατάνη της βούλησης να ευνοήσει παρανόμως τον συνάδελφό της Ισίδωρο Ντογιάκο δεν αντέχει στην κοινή λογική, αφού έτσι αυτή φέρεται να υποσκάπτει τη δική της υποψηφιότητα, την οποία υπερασπίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας.

Μάλιστα η επίμαχη εκλογή, συνεχίζει η κ. Θεοδώρου «έγινε αποδεκτή από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της δικαιοσύνη (Υπουργό Δικαιοσύνης, πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) καθώς και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι η εκλογή αυτή είναι παράνομη. Ούτε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία τότε ήταν Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με πολύχρονη και επιτυχή
συνδικαλιστική δράση και γνώριζε ως εκ της θέσεώς της τη διαδικασία της εκλογής που εφαρμόστηκε, αμφισβήτησε τότε τη νομιμότητα της εκλογής του Ι. Ντογιάκου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον τελευταίο λόγο είχε ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος επίσης είπε συναίνεσε στην αρχειοθέτηση για αυτό το σκέλος της υπόθεσης, αντίθετα διαφώνησε με την άποψη τόσο της κ. Θεοδώρου, όσο και του επιθεωρητή δικαστηρίων Νικ. Λεοντή, να αρχειοθετηθεί η έρευνα για τον κ. Ντογιάκο και ως προς δεύτερο σκέλος της, που αφορά τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών με έγγραφο που έφερε τίτλο «εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της εισαγγελίας εφετών Αθηνών».

Κατά την αντεισαγγελέα του Α.Π. που διενήργησε την έρευνα ούτε σε αυτή την περίπτωση στοιχειοθετείται πειθαρχικό αδίκημα και αυτό γιατί «είναι προφανές ότι ο όρος εξωθεσμική παρέμβαση είχε την έννοια ότι η εκ μέρους της προέδρου του Αρείου Πάγου διατύπωση στο προαναφερόμενο έγγραφο της ρητής άποψης περί ακυρότητας της διενεργηθείσας εκλογής και διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από τους εισαγγελείς εφετών Γ. Τσατάνη και Ισίδωρο Ντογιάκο έλαβε χώρα από θεσμικό όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα σχετικής έρευνας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης