Ρεπορτάζ: Θάνος Ξυδόπουλος

Video-Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αδειάζει προκειμένου να απολυμανθεί η κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Η κλινική άνοιξε κανονικά σήμερα τις πόρτες της παρόλο που έχει διαταχθεί κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα. 

Λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι στην κλινική μετέβη ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Τσιόδρας αποχώρησε από την κλινική λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι. Κατά την αποχώρηση ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως από τους 226 ασθενείς και το προσωπικό που ελέγχθηκαν οι 37 είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, έκανε λόγο για 17 εργαζόμενους θετικούς στον κορωνοϊό, 17 ασθενείς και τους τρεις ανθρώπους που έχασαν ήδη τη ζωή τους. «Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και είμαστε κοντά σε όλους για να σταματήσει το κακό» πρόσθεσε.

 

Την ίδια ώρα αυτοψία διενεργούν στην κλινική τα μέλη κλιμακίου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να συντάξουν πόρισμα για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και να το παραδώσουν στον εισαγγελέα που διενεργεί την κατεπείγουσα έρευνα.

Ήδη ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος, που ανέλαβε την κατεπείγουσα έρευνα, έχει ζητήσει να του παραδοθούν άμεσα όλα τα στοιχεία των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον ιό, ανάμεσά τους ασθενείς και συγγενείς τους, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα θα μελετήσει τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, καθώς και τα σχετικά στοιχεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά του για την απόδοση ή μη ποινικών ευθυνών.

Νωρίς το πρωί, νεφροπαθείς που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για αιμοκαθάρσεις βρέθηκαν στην κλινική στο Περιστέρι και, αφού θερμομετρήθηκαν, πέρασαν στο εσωτερικό για να ανέβουν στον πρώτο όροφο, όπου είναι η μονάδα που λειτουργεί. Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκαν ακόμα έξι κρούσματα, όλα από τη μονάδα αιμοκάθαρσης της ίδιας κλινικής, και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα η μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία. 

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, έξι νεφροπαθείς που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 μεταφέρονται στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

 

Πάντως αίσθηση προκαλούν μαρτυρίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για κόσμο ο οποίος μπαίνει και βγαίνει κανονικά στην κλινική χωρίς να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα ασθενείς κατήγγειλαν πως, ενώ σήμερα είχαν ραντεβού για αιμοκάθαρση, δεν ειδοποιήθηκαν και πήγαν κανονικά στην κλινική.

Άμεση αναστολή λειτουργίας της κλινικής ζητεί ο δήμαρχος Παχατουρίδης 

Την σφοδρή αντίδραση του Δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, προκάλεσε η ανεξέλεγκτη έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.

Ο κ. Παχατουρίδης, απαιτεί από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς την άμεση κινητοποίηση τους ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού ξεκινώντας από την άμεση αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής υγείας.

Ο Δήμαρχος Περιστερίου, ζήτησε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις μονάδες υγείας που είναι εγκατεστημένες στην πόλη του. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή λειτουργίας κάθε μονάδα η οποία μη τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας θέτει σε  κίνδυνο κατοίκους, ασθενείς και προσωπικό.

Ο Δήμαρχος, επιπλέον, ζητά να παρασχεθεί κάθε επιπλέον μέριμνα για τους ασθενείς και το προσωπικό της συγκεκριμένης κλινικής.

Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων ενεργειών του Δήμου για την απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, μεταξύ των οποίων και το τετράγωνο που είναι εγκατεστημένη η κλινική, ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις της περιοχής πλησίον της κλινικής.

Εισαγγελική έρευνα και για την «Κασταλία»

Εν τω μεταξύ κατεπείγουσα ποινική προανακριτική έρευνα έχει διαταχθεί και για την κλινική Κασταλία στο Ελληνικό από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη ώστε να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων και να ελεγχθούν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων. 

Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν οι υγειονομικοί να ελεγχθούν για κακούργημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης