Τη μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού, το ολοκαύτωμα στο χωριό Λιγκιάδες, τιμούν με 3ημερες εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται απόψε, οι κάτοικοι του χωριού και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των φορέων και της πολιτείας.

Σαν σήμερα, πριν από 73 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου του 1943, οι Λιγκιάδες έζησαν τη φρίκη. Οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση. Εκτέλεσαν 89 αμάχους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, έκαψαν σπίτια, στάβλους, υποστατικά. . Το ίδιο πρωινό, πριν ανηφορήσουν για τους Λιγκιάδες, οι Ναζί σπέρνουν τον τρόμο και στην Αμφιθέα, με το κάψιμο ενός σπιτιού, την εκτέλεση μιας μητέρας και των δύο ανήλικων παιδιών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χώρο όπου έγιναν οι μαζικές εκτελέσεις και έχει ανεγερθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση χθες. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης. Κατά την ομιλία του, ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, Παντελή Κολόκας, τόνισε πως «ο φασισμός, που ως ιδεολογία κυριάρχησε στη ναζιστική Γερμανία και ευθύνεται για τις θηριωδίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, στις μέρες μας δείχνει να προσπαθεί να αναγεννηθεί» και έστειλε το μήνυμα: «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να αναγεννηθεί ο ναζισμός ως ιδεολογία. Ειδικά εδώ, στον τόπο που μετράει χιλιάδες νεκρούς από τον ναζισμό».

Οι εκδηλώσεις μνήμης, ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ, με μουσική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου, όπου παρουσιάστηκε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού», με τον βαρύτονο Αχιλλέα Φρέστα, τη σοπράνο Αναστασία Ζώη και στο πιάνο τη Γεωργία Ζώη.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης ολοκληρώνεται σήμερα, στις 7 το απόγευμα με την «Εκδήλωση Μνήμης και Αναστοχασμού», που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Λιγκιάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης