Το Τμήμα «Icarus» της Οργάνωσης AHEPA, με την επίσημη υποστήριξη γνωστού Εκπαιδευτικού Ομίλου της Αθήνας και με αφορμή της συμπλήρωσης, το 2020, των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, διοργάνωσε την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, μια εξαιρετική ομιλία, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κυριάκο Μαριδάκη, με θέμα: «ΣΑΛΑΜΙΣ 2020 – 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», στο κτίριο του Κολεγίου.

Ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης είναι Διευθυντής της Βασιλικής Οικογένειας του Ντουμπάι και του Πρωθυπουργού των Η.Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και τις δύο αίθουσες του κολεγίου για να παρακολουθήσει την Ομιλία του κ. Μαριδάκη με το επετειακό βίντεο των δράσεών του να συγκινεί το κοινό, ξεκινώντας με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ο.Η.Ε. σχετικά με την επέτειο των 2500 χρόνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζοντας τη στήριξη της πρώην και νυν Κυβέρνησης στο πρόσωπο του Κυριάκου, είχαν οι χαιρετισμοί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, του διευθυντή του τέως Υπουργού Νίκου Παππά, στο Μέγαρο Μαξίμου κ.Παναγιώτη Σκούτα, του γνωστού διεθνολόγου Αθανάσιου Δρούγου, του διευθυντή του Υπουργείου Τουρισμού Ναυάρχου εν αποστρατεία Βασιλείου Πολίτη, ενώ για την εκδήλωση έστειλε χαιρετισμό, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομιλία Κ. Μαριδάκη

«Ξεκινάω  με τη δήλωση του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής  του ΟΗΕ για το κλίμα λέγοντας: «το 2020  σηματοδοτεί  2.500 χρόνια από τη μάχη της Σαλαμίνας. Η Αθηναϊκή νίκη  άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας . Υπό τη σκιά της Ακρόπολης ας δεσμευτούμε ότι ένα μνημείο που έχει  επιβιώσει 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που  θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται», επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μαριδάκης, λέγοντας στη συνέχεια μεταξύ άλλων: «Η επέτειος των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία το 2020 καλείται να διαμορφώσει τη νέα κυβερνητική στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη την προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ενίσχυση της εθνικής, πολιτιστικής, τουριστικής, Στρατιωτικής και ναυτικής διπλωματίας.

Πριν από 2.500 χρόνια οι Έλληνες Ενωμένοι αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και την ελευθερία κατόρθωσαν σε πείσμα της λογικής να νικήσουν την πανίσχυρη δύναμη της περσικής αυτοκρατορίας

Αντιστάθηκαν, πολέμησαν, λίγοι άνθρωποι έκαναν τη διαφορά παλεύοντας για την ελευθερία.

Θεμελιώθηκαν τα σύνορα της Ευρώπης, θεμελιώθηκε πόλη της Αθήνας και ήταν η αρχή της Μεγάλης ακμής.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το συνεχές Κάλεσμα για Ελευθερία όπως και η ενότητα των Ελλήνων ως έθνος, ενωμένες όλες οι πολιτικές παρατάξεις επιβεβαιώνοντας πως ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά με τη στάση του με την καθημερινή του πάλη.

Ο πολιτισμός μας κλασικός αλλά και συγχρόνως είναι το πρόσωπο της Ελλάδος προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο στο εξωτερικό την Ελλάδα του αύριο την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας.

Μήνυμα πιο Επίκαιρο από ποτέ

Η ιστορική Σαλαμίνα με 6 800 χρόνια ιστορίας αποτελεί ένα πραγματικά μοναδικό τουριστικό προορισμό δίπλα στην Αττική και τον Πειραιά που συνδυάζει πολιτισμό λαογραφία παράδοση σπάνιου φυσικού κάλλους και μία ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, πατρίδα του μυθικού βασιλιά και του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη, τόπος διαμονής και δημιουργία του εθνικού μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού φιλοξενία του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης και τα Ιερά οστά του Αγίου Λαυρέντιου.

Έτσι αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη Διεθνή τουριστική έκθεση του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με επιχειρηματίες του νησιού μας προβάλλοντας για πρώτη φορά στα χρονικά τη Σαλαμίνα με αποτέλεσμα να αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο

Όλα όμως ξεκίνησαν από την αείμνηστη ευεργέτιδα Σαλαμίνας Μελίνα Μερκούρη πάντα σε συνεργασία με τον Χρήστο Μαριδάκη με δεύτερό ΦΕΚ αποφασίζοντας τη μετατροπή όλων των μνημείων της Ναυμαχίας από αρχαιολογικό χώρο σε ιστορικό Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο χαρακτηρισμός του αρχαιολογικού ιστορικού του αποσκοπεί στην προστασία του χώρου της ιστορικής Ναυμαχίας από απειλούμενες ριζικές επεμβάσεις που θα εξαφανίσουν κάθε στοιχείο ιστορικής μνήμης

Η κοινή απόφαση της Μελίνας και του Χρήστου Μαριδάκη να ελλιμενιστεί για πρώτη φορά η τριήρης Ολυμπιάς το 1989 στον Όρμο της Σαλαμίνας έδωσε μηνύματα Ελπίδας και ένα ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ενώ ο αείμνηστος Σπύρος Μερκούρης δήλωνε ότι χωρίς τη Νίκη στα ιερά στενά δεν θα υπήρχε ο Παρθενώνας, ο Περικλής και το θαύμα της κλασσικής Ελλάδος, η Γαλλική Επανάσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Αμερικανικό Σύνταγμα, εξού και ο James Wilson που ονόμασε, Το αμφικτιονικό συμβούλιο «το κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της αρχαίας Ελλάδας.»

Τα λόγια του JF Κέννεντι είναι πιο επίκαιρα από ποτέ:

Μην κοιτάς τι κάνει η χώρα σου για σένα αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ, με επιστολή του, δήλωσε την υποστήριξή του στην όλη εκδήλωση και την ομιλία του Κυριάκου Μαριδάκη, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια συμβολή του στην προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας, όπως αναφέρει το polismagazino.gr.

Το μπλουζάκι που θα φτάσει στον πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ!

Το διεθνές ίδρυμα Σαλαμίς ξεκίνησε το ταξίδι των 2500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τον Πρόεδρο, Χρήστο Μαριδάκη να το παραδίδει στον Πρόεδρο του τμήματος «Icarus»της ΑΧΕΠΑ κ. Κοσμά Πεντάκαλο, αναφέροντας το ρητό -Ω παίδες Ελλήνων- ενώ η πίσω πλευρά απεικονίζει τη ναυμαχία και την επιγραφή, γενέθλια της Ευρώπης!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Εκ μέρους της
Προεδρίας της Κυβέρνησης,

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων κ. Κωστής Αλεξανδρής,

Εκ μέρους του Υπουργού των Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας,

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Βλάχος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου,

Ο Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος Club of Rome κ. Χαράλαμπος Μαυριδόπουλος,

Ο Πλοίαρχος Capt. Rodriguez, ως εκπρόσωπος της Ισπανικής Κυβέρνησης,

Ο Α.Ε. Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jan Bondi,

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του τμήματος AXEPA icarus, κ. Κοσμάς Πεντάκαλος,

Η πολιτιστική ακόλουθος της Τσεχικής Πρεσβείας κ.Loucie Kuligova,

Ο επίτιμος πρόξενος της Τσεχίας κ. Ανδρέας Λιώνης,

Ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κούτσικος,

Εκ μέρους του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, ο κ Χρήστος Δήμας,

Η Α.Ε. Nguyen Thau Phwonk της Πρεσβείας του Βιετνάμ,

Ο τ. Διευθυντής του Ο.Η.Ε. κ. Καραφωτιάς,

Ο Διευθυντής του Ε.Ο.Τ. Ναύαρχος εα Βασίλειος Πολίτης

Ο Διεθνολόγος κ. Αθανάσιος Δρούγος

Ο επιχειρηματίας πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης,

Ο Εκδότης της ναυτιλιακής εφημερίδας Maritime Διονύσης Πολίτης και Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Πειραιά,

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ναυτιλιακών σπουδών κ. Θεόδωρος Χουλιάρας,

Η κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη εντεταλμένη του περιφερειάρχη Αττικής,

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίνας, Χρήστος Μαριδάκης,

Ο Πρόεδρος του New York college κ. Ηλίας Φούτσης,

Εκ μέρους του εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου του Πειραιά κ. Ιωάννης Παρασκευάκος,

Ο κ. Αλέξης Μανθεάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς επιτροπής δράσης για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Ο κ. Αλέξης Κωνσταντίνου εκ μέρους της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος

Ο Αντιπτέραρχος εα Κ. Γερούλης, Πρόεδρος Διπλωματικής λέσχης της Ελβετίας παραρτήματος Ελλάδος

Ο κ. Ερμόλαος Σεβαστός Πολιτευτής- εκπροσωπώντας τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Μυτιλήνης,

Ο γνωστός επιχειρηματίας του ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού χώρου, κ. Πέτρος Λυκουρέζος,

Ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ,

Η σκηνοθέτης και παραγωγός Μπέσσυ Γιαννοπούλου,

Εκπρόσωποι συλλόγων, Δήμων και οργανισμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης