Το δικαίωμα του εργοδότη να μπαίνει στους υπολογιστές των υπαλλήλων του που αποχωρούν για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις αξιώνοντας ποινικές και αστικές διεκδικήσεις σε βάρος του, «αναγνωρίζουν» δύο εισηγήσεις «βόμβα» στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Οι εισηγήσεις αυτές που φέρουν την υπογραφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και του αρεοπαγίτη Απόστολου Παπαγεωργίου, εφόσον γίνουν δεκτές, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου αφού εισάγουν… νέα ήθη στην ήδη δοκιμαζόμενη αγορά εργασίας σε βάρος των εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δυνατότητα που παραχωρείται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, στους εργοδότες να κάνουν «φύλλο και φτερό» τους υπολογιστές των υπαλλήλων που παραιτούνται για να πιάσουν δουλειά σε ανταγωνίστρια εταιρεία, μόνο με την υποψία της «επιχειρηματικής κατασκοπίας» εκ μέρους τους, δημιουργεί νέα δεδομένα αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε σκέψη των εργαζομένων για μεταπήδηση σε άλλη ομοειδή επιχείρηση. Η απειλή ποινικών και αστικών κυρώσεων θα επικρέμεται επάνω από τους υπαλλήλους που θα θελήσουν να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη σε άλλη εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο εισηγήσεις στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θεωρούν ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο να χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των απασχολουμένων στην επιχείρησή τους, όσο διάστημα εργάζονταν αυτοί εκεί, πριν δηλ. αποχωρήσουν.

Αρκεί η υποψία ότι οι υπάλληλοι έστελναν e-mails με επιχειρηματικές πληροφορίες (εν αγνοία του εργοδότη τους) στην δεύτερη εταιρεία που ανέλαβαν στην συνέχεια εργασία για να μπουν οι εργοδότες στους υπολογιστές τους αναζητώντας τα …ενοχοποιητικά για αυτό στοιχεία.

Και αυτό, γιατί οι εισηγήσεις κρίνουν «ότι είναι καθ΄ όλα θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων».

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αυτές, «δεν τίθεται θέμα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου προσωπικών δεδομένων, αλλά ούτε έπρεπε να υπάρχει η συναίνεση των υπαλλήλων για να ανασυρθούν στοιχεία από τον υπολογιστή της εταιρείας που χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω υπάλληλοι.»

Προχωρώντας μάλιστα τον αντεργατικό συλλογισμό του, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν ότι «οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό, με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη που απασχολούνται.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης