Σε κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Αιγίου, συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Πάτρας κ. Καπλάνη αλλά και συγκέντρωση στα διόδια του Ρίου, ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι σπουδαστές των σχολών Φυσικοθεραπείας και Οπτικής-Οπτομετρίας του ΑΤΕΙ Αιγίου, ξεκινώντας από το πρωί της Δευτέρας και δίνοντας το δικό τους στίγμα στον αγώνα για την παραμονή των σχολών στο Αίγιο.

Όπως αποφασίστηκε κατά τη γενική συνέλευση των σπουδαστών την περασμένη Παρασκευή, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίας Λαύρας και πορεία με διαδρομή Μητροπόλεως-Σολωμού-Βασ.Κων/νου και κατάληξη στο Δημαρχείο, όπου θα επιδοθεί επιστολή-ψήφισμα προς το Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη, οι σπουδαστές έχουν προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Πάτρας κ. Σωκράτη Καπλάνη, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα μεταβούν στα διόδια του Ρίου, όπου θα ανοίξουν τη διέλευση των οχημάτων χωρίς πληρωμή αντιτίμου αλλά παράλληλα θα προχωρήσουν στην ενημέρωση των οδηγών. Σε αυτή τους την κινητοποίηση, απευθύνουν πρόσκληση σε όποιον φορέα ή ιδιώτης της Αιγιάλειας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Η επιστολή των σπουδαστών προς το δήμαρχο

Μεταξύ άλλων, οι σπουδαστές αναφέρουν στην επιστολή που θα επιδόσουν στο Δήμαρχο Αιγιαλείας το πρωί της Δευτέρας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρακολουθούμε εδώ και λίγες ημέρες με μεγάλη αγωνία τα όσα διαδραματίζονται στην Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Εκπαίδευσης με το σχέδιο «Αθηνά».

Έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα ότι ο Σύλλογος Φοιτητών του ΑΤΕΙ Αιγίου είναι κατά του συγκεκριμένου σχεδίου, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, καθώς βάζει οριστικό λουκέτο στο ΑΤΕΙ, μεταφέροντας το τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας στην Αθήνα και το τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα.

Το ΑΤΕΙ Αιγίου ξεκίνησε την λειτουργία του το 2003 μετά την παραχώρηση από τον τότε Δήμο Αιγίου, χώρου συνολικής έκτασης 70.014,21 τετραγωνικών μέτρων, με 17.865,24 τετραγωνικά μέτρα κτιριακές εγκαταστάσεις. Η πληρότητα του τεχνικού εξοπλισμού είναι τόσο προηγμένη που ξεπερνά ακόμη και αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού.

Μελέτες και δράσεις των τμημάτων έχουν δημοσιευθεί μέχρι και στο πρακτορείο RΕUTERS. Οι έρευνες και οι συνεργασίες με άλλα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού έχουν καταξιώσει το ΑΤΕΙ Αιγίου και όλα αυτά συνεισφέρουν σε ένα αναβαθμισμένο πτυχίο με μεγάλο ποσοστό απορρόφησης στην αγορά εργασίας.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε δεκάδες αναλύσεις για την εκπαιδευτική δραστηριότητα των δύο τμημάτων αλλά νομίζουμε πως είναι κάτι που το ξέρουν όλοι. Οπότε είμαστε σίγουροι πως η επιλογή αυτή δεν βασίζεται σε κριτήρια αναβάθμισης της ποιότητας σπουδών, καθώς ο πήχης είναι ήδη πολύ ψηλά τοποθετημένος. Επίσης το κόστος λειτουργίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει μίσθωμα ή το κράτος δεν υποχρεώνεται να αγοράσει ο,τιδήποτε ανάγεται σε ό,τι κόστος θα υπάρχει και στην περίπτωση μετακόμισης των τμημάτων στις αντίστοιχες περιοχές.

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται και είναι σύνθετα, καθώς αφορούν την δομή των σπουδών αλλά και οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες είμαστε σίγουροι πως θα εμποδίσουν πολλούς φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Συγκεκριμένα:

• Με την μεταφορά του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας στην Αθήνα -η χιλιομετρική απόσταση είναι γύρω στα 190 χλμ.- αναγκάζονται φοιτητές οι οποίοι είχαν σαν πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό τους το ΑΤΕΙ Αιγίου και το συγκεκριμένο τμήμα, λόγω του ότι θα είναι κοντά στην πόλη κατοικίας τους, να διακόψουν τις σπουδές τους γιατί δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν.

Ακόμη και φοιτητές οι οποίοι δεν είναι από κοντινές περιοχές, υπολογίστε το πόσα χρήματα χρειάζονται για την μεταφορά των επίπλων από το Αίγιο στην Αθήνα αλλά και το επιπλέον «χαράτσι» 1.000 ευρώ μόνο από το κόστος ενοικίου, που όπως όλοι ξέρουμε διαφέρει στις δύο πόλεις.

• Τον τμήμα Φυσικοθεραπείας με τις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας, πηγαίνει στην Πάτρα, σε ένα ΑΤΕΙ το οποίο δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί ένα τμήμα με τόσα εργαστηριακά μαθήματα και ανάλογες ειδικές εγκαταστάσεις.

• Στο τμήμα της Οπτικής και Οπτομετρίας, με την μεταφορά στην Αθήνα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα, καθώς ο οδηγός σπουδών των δύο τμημάτων είναι τελείως διαφορετικός. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν 27 διαφορετικά μαθήματα-αλυσίδες και δεν έχει αρκετά μαθήματα για την ειδίκευση της οπτομετρίας, κάτι που στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο τμήμα του Αιγίου.

Σαν Σύλλογος Φοιτητών ΑΤΕΙ Αιγίου, δεν δηλώνουμε απλά την επιθυμία μας να μείνει το ΑΤΕΙ στο Αίγιο, αλλά εμπεριστατωμένα και με βάση τα όσα αναλύσαμε θεωρούμε πως οποιαδήποτε άλλη λύση είναι αντίθετη με τον κοινό νου, υποβαθμίζει τις σπουδές μας και τα πτυχία μας αλλά και εξοντώνει οικονομικά οικογένειες που αδυνατούν ήδη να πληρώσουν τα αναγκαία προς το ζην».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης