Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
xmazanis@zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμα διότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο zougla.gr η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, αλλά και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό. Παράλληλα δεν αποκλείει μελλοντικά να γίνουν εμβολιασμοί σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού, ενώ επισημαίνει πως «η μεταδοτικότητα του ιού από παιδιά μικρών ηλικιών ακόμα και βρεφών, αν και δεν είναι υψηλή, υπάρχει και απασχολεί την επιστημονική κοινότητα». Η Ελληνίδα επιστήμονας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δίνει ακόμα συμβουλές σε γονείς για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που τα παιδιά τους εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, τονίζοντας όμως πως «για να είναι σίγουροι, θα πρέπει να προχωρήσουν σε τεστ ανίχνευσης».

Ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων κατά του Covid-19 παραμένει ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς και όχι μόνο, καθώς πλησιάζει η στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στην Ελλάδα. Έτσι το zougla.gr ζήτησε απαντήσεις από την ειδικό την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτήματα των αναγνωστών που αφορούν στην πανδημία.

Παρακολουθήστε την καθηγήτρια να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των αναγνωστών σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε έγκυες, θηλάζουσες, παιδιά και εφήβους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Έχουμε έναν πολύ μεταδοτικό ιό, που, παρά τα περιοριστικά μέτρα, έχουμε μεγάλη δυσκολία στο να ελέγξουμε την κατάσταση. Δεν βλέπω άλλον τρόπο να ελεγχθεί παρά να προχωρήσουμε άμεσα σε ευρεία χρήση του εμβολίου. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει η μετάδοση και να αποκαταστήσουμε την κοινωνική και οικονομική ζωή και να σωθούν ζωές ανθρώπων. Αν σταματήσουν οι περιορισμοί, πιστεύω ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου τα κρούσματα και οι θάνατοι» επισημαίνει η καθηγήτρια, ενώ στο ερώτημα για το εάν υπάρχουν μελέτες για το εμβόλιο σε παιδιά και εφήβους αναφέρει:

«Έχουν ξεκινήσει μελέτες του εμβολίου και στα παιδιά. Ήδη με το mRNA εμβόλιο έχουν εμβολιαστεί έφηβοι από την ηλικία των 16 ετών και έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα, και έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες οι κλινικές μελέτες με το ίδιο εμβόλιο από ηλικίες 12 ετών και άνω. Επίσης και το εμβόλιο της Οξφόρδης προτίθεται να βάλει στη μελέτη παιδιά 12 ετών και άνω. Θα γίνουν μελέτες και στα παιδιά. Οι μελέτες ξεκίνησαν από τους ενήλικες διότι σε αυτούς η λοίμωξη από Covid-19 είναι πιο συχνή και πιο σοβαρή. Οι θάνατοι σε παιδιά διεθνώς είναι μηδαμινοί έως ελάχιστοι. Όταν συλλέξουν τα δεδομένα στους ενήλικες, θα προχωρήσουν και οι μελέτες στα παιδιά. Αλλά τελικά θα εμβολιαστούν κάποια στιγμή και τα παιδιά».

«Πιθανόν την άνοιξη τα πρώτα αποτελέσματα για τους εμβολιασμούς σε παιδιά»

Σχετικά με το πότε χρονικά εκτιμά πως θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα σε εμβολιασμούς παιδιών κάτω των 16 ετών αναφέρει: «Εμβολιάστηκαν παιδιά από 12 ετών και πάνω. Δεν έχουν όμως ανακοινωθεί ακόμα τα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω πως σύντομα θα ανακοινωθούν. Είναι ζήτημα χρόνου και προτεραιοτήτων αυτή τη στιγμή. Η προτεραιότητα των εμβολιασμών έχει δοθεί στη χώρα μας στου ενήλικες διότι έχουμε πολλούς θανάτους. Προτεραιότητα έχουν οι μεγάλες ηλικίες. Χρονικά σε λίγους μήνες, ίσως από την άνοιξη, να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για τους εμβολιασμούς σε παιδιά».

«Τελευταία θα εμβολιαστεί η ηλικιακή ομάδα κάτω των 12 ετών»

Κληθείσα να απαντήσει εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν παιδιά κάτω των 12 ετών επισημαίνει: «Αν είναι να ξεκινήσουμε, θα ξεκινήσουμε από τους εφήβους γιατί έχει διαπιστωθεί από μελέτες πως η λοίμωξη μεταδίδεται πολύ λιγότερο στα μικρότερης ηλικίας παιδιά και πολύ λιγότερο μεταδίδουν τα μικρής ηλικίας παιδιά σε άλλους τη λοίμωξη. Συνεπώς, αν ήταν να επιλέξουμε μια ηλικιακή ομάδα για να εμβολιαστούν, θα ήταν οι έφηβοι 12 ετών  και άνω. Πιο κάτω δεν το ξεχνάμε αλλά θα είναι η τελευταία ηλικιακή ομάδα που θα εμβολιαστεί έπειτα από τα αποτελέσματα των μελετών. Δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για εμβολιασμούς κάτω των 12 ετών. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δεδομένα ούτε για 12-16, απλά έχουν ξεκινήσει οι κλινικές μελέτες».

Τα κυριότερα συμπτώματα στα παιδιά – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

«Τα συμπτώματα του κορωνοϊού στα παιδιά είναι τα ίδια με αυτά των ενηλίκων και δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από οποιαδήποτε άλλη ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια σπανιότερα, πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης και γεύσης σε μεγαλύτερες ηλικίες που μπορεί να το πουν. Επίσης συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες είναι οι εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό, δηλαδή ναυτία, έμετοι και διάρροιες αλλά και κοιλιακός πόνος. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τη λοίμωξη από Covid-19 από άλλες λοιμώξεις στα παιδιά, οπότε για σιγουριά θα πρέπει το παιδί να κάνει εργαστηριακό τεστ. Μόνο από την κλινική εικόνα δεν μπορούν οι παιδίατροι να ξεχωρίσουν αυτή τη λοίμωξη. Επίσης, εάν ένα παιδί είναι θετικό στον ιό, θα πρέπει να παρθούν προφυλάξεις, το οποίο όμως είναι δύσκολο να γίνει μέσα στην οικογένεια» λέει η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

«Παιδιά 2-3 ετών, ακόμα και βρέφη έχει παρατηρηθεί πως μεταδίδουν τη νόσο»

Ερωτηθείσα για το εάν τα παιδιά ηλικίας 2 -3 ετών μεταδίδουν τη νόσο, διευκρινίζει: «Είναι γνωστό από πολλές μελέτες πως στα παιδιά αυτής της ηλικίας ο ιός μεταδίδεται λιγότερο συχνά και λιγότερο συχνά μεταδίδουν τον ιό στους άλλους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η μετάδοση είναι μηδενική. Ασφαλώς και μπορούν να μεταδώσουν. Έχει αναφερθεί μετάδοση ακόμα και από βρέφη. Άρα σε περίπτωση υποψίας θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις».

Εάν τα παιδιά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται να εμβολιαστούν παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλείς μελέτες;

Σε αυτό το ερώτημα η καθηγήτρια απαντά: «Όχι βέβαια. Εάν δεν έχουν γίνει μελέτες στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ακόμα κι αν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι μελέτες».

«Τέλη του 2021 τα πρώτα αποτελέσματα για τους εμβολιασμούς στις έγκυες»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς στις έγκυες η Μαρία Τσολιά απαντά: «Οι εταιρείες θα προσχωρήσουν σε κλινικές μελέτες και σε έγκυες. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν προβλέπεται να έχουμε επιβάρυνση των εγκύων, δεν αναμένουμε προβλήματα, διότι σε αυτό το εμβόλιο δεν υπάρχει ζωντανός οργανισμός. Συνήθως δεν εμβολιάζουμε τις έγκυες με εμβόλια τα οποία περιέχουν ζωντανούς εξασθενισμένους οργανισμούς. Επομένως κάποια στιγμή θα βγουν δεδομένα (από τις μελέτες που τρέχουν σε γυναίκες που έκαναν το εμβόλιο χωρίς να γνωρίζουν) και σε δεύτερη φάση θα προσχωρήσει ο εμβολιασμός-μελέτη και στις έγκυες. Μέχρι τότε δεν συστήνεται ο εμβολιασμός εγκύων. Χρονικά προς το τέλος του 2021 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη κατηγορία».

Πόσο κινδυνεύει μια έγκυος εάν νοσήσει από κορωνοϊό;

«Θεωρητικά η έγκυος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο εάν περάσει μια λοίμωξη ή μια γρίπη. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τους κινδύνους που διατρέχει μια έγκυος γυναίκα σε περίπτωση που νοσήσει από Covid-19. Aκόμα μελετάμε το τι συμβαίνει. Όμως καλό είναι να μην κολλήσει μια έγκυος γυναίκα. Οι επιπλοκές που ξέρουμε μέχρι στιγμής αφορούν πρόωρο τοκετό ή μωρά με μειωμένο βάρος, αλλά ακόμα δεν έχουμε απαντήσεις. Επίσης δεν έχουμε βρει πολύ μεγάλη νοσηρότητα στα νεογνά αλλά μελετάμε ακόμα, δεν έχουμε καταλήξει» απαντά.

Να εμβολιαστούν οι μητέρες που θηλάζουν ;

«Προς το παρόν υπάρχουν συστάσεις οι θηλάζουσες να μην κάνουν το εμβόλιο διότι δεν έχουμε αρκετά δεδομένα από τις μελέτες. Τα δεδομένα μπορεί να τα έχουμε σε λίγους μήνες. Ο κίνδυνος πάντως είναι απομακρυσμένος. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος κίνδυνος για το παιδί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το συστήνουμε».

Σε περίπτωση που μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου η καθηγήτρια επισημαίνει: «Δεν συστήνεται να διακόψει την κύηση. Δεν έχει καταγραφεί ακόμα καμία επιπλοκή σε γυναίκες που εμβολιάστηκαν και δεν το ήξεραν».

Όσον αφορά στις  έγκυες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, η κα. Τσολιά αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συστήσουμε εμβολιασμό κατά την κύηση ακόμα κι αν πρόκειται για ομάδα υψηλού κινδύνου, οπότε θα περιμένουμε περισσότερα δεδομένα».

«Κατανοητό ο κόσμος να είναι διστακτικός με το εμβόλιο»

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα αλλά κόσμο που διστάζει να κάνει το εμβόλιο και το αντιμετωπίζει με φόβο και επιφυλακτικότητα γιατί είναι κάτι καινούριο. Νομίζω ότι, εφόσον θα διαδίδεται η γνώση που έχουμε για το εμβόλιο, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, ολοένα και περισσότερος κόσμος θα θελήσει να το κάνει. Δεν είναι πολλοί στην Ελλάδα κατά των εμβολιασμών. Είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που οι γονείς είναι εναντίον των εμβολιασμών. Δεν επαρκεί όμως να εμβολιαστεί  ένα 50% για να ελέγξουμε την πανδημία. Χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο ποσοστό. Είναι κατανοητό και ευνόητο αρκετός κόσμος να είναι σκεπτικιστές και να έχουν δισταγμό τώρα. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

«Ανησυχούμε για μετάλλαξη του ιού»

«Η μετάλλαξη του ιού είναι κάτι που μας απασχολεί και μπορεί να συμβεί, αλλά αυτά τα εμβόλια έχουν τεχνολογία που εάν προκύψει μια μετάλλαξη μπορεί να παρασκευαστεί σύντομα ένα νέο εμβόλιο. Αν αφήνουμε όμως τον ιό να κυκλοφορεί και να μολύνεται περισσότερος κόσμος, τότε είναι πιο εύκολο να συμβεί μια νέα μετάλλαξη με διαφορετικά χαρακτηριστικά» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε επίσης: Προβληματισμένοι και διστακτικοί οι Έλληνες με το εμβόλιο

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης