Ρωγμές σε σπίτια κυρίως παλαιάς κατασκευής, σοβάδες και σπασμένες τζαμαρίες περιλαμβάνει ο μέχρι τώρα απολογισμός της σεισμικής δόνησης μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7.13 το απόγευμα της Παρασκευής με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Αιγίου, προκαλώντας αναστάτωση σε όλη την Αιγιαλεία αλλά και στην Πάτρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, καθώς το εστιακό του βάθος εντοπίζεται μεταξύ 2 και 5 χλμ. και είχε τα χαρακτηριστικά ενός επιφανειακού σεισμού: δυνατή βουή, ισχυρό ταρακούνημα και αίσθηση πολύ μεγαλύτερου μεγέθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί η κατάρρευση μέρους παλιάς οικίας στη συμβολή των οδών Αράτου και Σωτηρίου Λόντου στο Αίγιο, όχι στην πλευρά του δρόμου αλλά στον ακάλυπτο, όπως και δύο μαντρών στην οδό Αρτέμιδος στο Αίγιο και στον οικισμό Αγια-Σωτήρα (πάνω από το Νοσοκομείο Αιγίου). Οι περισσότερες ζημιές αναφέρονται σε ρωγμές σε τοιχοποιία, ενώ υπήρξαν και αναφορές σε δύο οικοδομές που παρουσιάζουν ρωγμές σε κολόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σημεία που κρίθηκαν επικίνδυνα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου τοποθέτησε ειδικές κόκκινες κορδέλες για να μην κινδυνέψει κανείς περαστικός από τυχόν πτώση σοβάδων. Οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν ζημιές και κάθε είδους προβλήματα, στο τηλέφωνο 26910 25555 (εσ. 6 ή εσ. 149) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγιαλείας.

Οι αρμόδιες αρχές, πάντως, έδειξαν αξιόλογη ετοιμότητα και αμεσότητα αντίδρασης: μία ώρα περίπου μετά τον σεισμό συνήλθε εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας, με την παρουσία του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διδασκάλου, του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας κ. Αλεξόπουλου, του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου, της αρμοδιας αντιδημάρχου Βασιλικής Ψυχράμη και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Δημήτρη Φιλιππάτου, καθώς και δημοτικών συμβούλων, αξιωματούχων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας και Δήμου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγιαλείας (παλιό ΙΚΑ) και παρουσιάστηκε εκεί μια πρώτη καταγραφή ζημιών, που αφορά κυρίως ρωγμές και υλικές ζημιές, όχι ιδιαίτερα εκτεταμένες.

«Όποιες περαιτέρω ζημιές υπάρχουν θα φανούν το πρωί» τόνισε μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος του συντονιστικού και δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, σημειώνοντας πως ήδη στο Αίγιο βρίσκονται κλιμάκια του ΤΑΣ Αχαΐας για να πραγματοποιήσουν αυτοψίες όπου κρίνεται απαραίτητο και όπου φυσικά υπάρχουν αναφορές για ζημιές από πολίτες. Από πλευράς του, ο κ. Διδασκάλου τόνισε πως οι υπηρεσίες είναι πάντα έτοιμες για να αντιμετωπίζονται έκτακτα καιρικά και φυσικά φαινόμενα, ζητώντας καταγραφή των ζημιών και υποσχόμενος κάθε αρωγή για την αποκατάστασή τους.

Σημειώνεται πως -καθαρά για προληπτικούς λόγους- βρίσκονται στο Αίγιο κλιμάκια της ΕΜΑΚ με οχήματά της σε επιφυλακή. Σήμερα το πρωί θα βρεθούν στο Αίγιο μεικτά κλιμάκια από την Περιφέρεια, τις τεχνικές υπηρεσίες αλλά και από τη διεύθυνση ανάπτυξης για τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ θα συσταθεί και κλιμάκιο του Τομέα Πρόνοιας του Δήμου Αιγιαλείας, για να καταγραφούν τυχόν ανάγκες σε οικοσκευή.

Τέλος, οι εκκλησίες της Αιγιαλείας θα λειτουργήσουν κανονικά το πρωί, εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Οι θύρες των ναών θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους ανοιχτές, ενώ δεν θα επιτρέπεται η άνοδος στους γυναικωνίτες.

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί ζημιές στην τοιχοποιία του μητροπολιτικού ναού της Παναγίας της Φανερωμένης στο Αίγιο, καθώς και στη τοιχοποιία μίας πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος βρίσκεται στο Αίγιο, αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση βρέθηκαν στην πόλη κλιμάκια της πολιτικής προστασίας και του ΤΑΣ, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, λειτουργεί στο δημαρχείο ο τετραψήφιος αριθμός 4118, στον οποίο μπορούν να τηλεφωνούν οι κάτοικοι και να υποβάλλουν αιτήματα για ελέγχους.

Πηγή: patrastimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης