Τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑμεΑ «Νικόδημος Γραικός» του Ιδρύματος «Μαρία Κόκκορη» τέλεσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Μετά την ακολουθία του αγιασμού που τέλεσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, χαιρετισμό απηύθυνε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία εστίασε στη στενή συνεργασία όλων των φορέων, ενώ εξήρε το σημαντικό έργο της Εκκλησίας και την πολύτιμη προσφορά της στα άτομα με αναπηρία. Ακολούθησε η Θεανώ Φωτίου, ως εκπρόσωπος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για το έργο του ΚΔΑΠ και υπογράμμισε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τις πολύτιμες συμβουλές του Αρχιεπισκόπου όσο ήταν υφυπουργός. Κατόπιν, η Ρένα Δούρου, που ήταν περιφερειάρχης όταν ετοιμαζόταν το εν λόγω ΚΔΑΠ, μίλησε για τη συνεργασία που είχε με την Εκκλησία και τόνισε πως τα εγκαίνια δείχνουν ότι για την κοινωνική συνοχή της πατρίδας χρειαζόμαστε συνέργειες. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Δημόπουλος, αλλά και ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες της Εκκλησίας και τα σπουδαία αποτελέσματα που έφεραν. Επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στα εγκαίνια και επισήμανε ότι η Εκκλησία μας δίνει το μήνυμα να είμαστε πάντοτε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με αναπηρία. Η διευθύντρια του ΚΔΑΠ, Χριστίνα Λώρη αναφέρθηκε στο έργο του μακαριστού μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημου Γραικού και για τους σκοπούς του Κέντρου, ενώ η διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαρία Κόκκορη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μαρία Μπαζώρα, έκανε σύντομη αναδρομή στις στέγες του Ιδρύματος και μίλησε για τους στόχους, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και για τη σημασία που έχει η προσφορά στον συνάνθρωπο.

Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, τους συνεργάτες του, αλλά και τους δωρητές, ενώ επισήμανε πως ό,τι γίνεται είναι αληθινό και με σεβασμό στον άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτού του Κέντρου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας. «’Αλλωστε, στόχος και σκοπός τόσο της Εκκλησίας όσο και της Πολιτείας είναι ο άνθρωπος». Σημείωσε, επίσης, ότι η παρακμή που είναι αποτέλεσμα της κρίσης χαλάει την ανθρωπιά μας και κάλεσε άπαντες να δουλεύουμε με συνεργασία και σεβασμό προς τον άνθρωπο. Σε αναφορά του στην ονομασία «Νικόδημος Γραικός» που θα έχει το Κέντρο, σημείωσε τη σημαντική προσφορά του μακαριστού μητροπολίτη Νικοδήμου και ιδίως τη συμβολή του στη δημιουργία της νοηματικής γλώσσας. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η κοπή της κορδέλας και η ξενάγηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία απευθύνεται σε παιδιά, νέους, και ενήλικες με αναπηρία. Σκοπός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών με Αναπηρία είναι η δημιουργική απασχόλησή τους μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. Επίσης, η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια και το οικογενειακό-συγγενικό περιβάλλον τους.

Στο Κέντρο πραγματοποιούνται προγράμματα εκπαίδευσης δεξιοτήτων καθημερινής ζωής και ατομικής υγιεινής, προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, εργαστήριο εικαστικών, μαγειρικής, εκπαίδευσης υπολογιστών, κηπουρικής – περιβαλλοντικής αγωγής, φυσικοθεραπεία, ψυχοεκπαίδευση – συμβουλευτική, ψυχαγωγικού χαρακτήρα έξοδοι – κοινωνικοποίηση, κυκλοφοριακή αγωγή, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική αγωγή, γυμναστική – ομαδικά παιχνίδια άθλησης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως κοινωνικό λειτουργό, ειδικό παιδαγωγό, φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, γυμναστή, εκπαιδευτές εργαστηρίων και εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ΚΔΑΠ λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, διαθέτει λεωφορείο μεταφοράς, ενώ όλες οι δραστηριότητες και οι παροχές εντός κέντρου είναι δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα εγκαίνια του νέου ΚΔΑΠ έδωσαν το παρών οι μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Φθιώτιδος Συμεών, Περιστερίου Γρηγόριος, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκορη, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αρχιμανδρίτης Ευγένιος Παντζαρίδης, αναπληρωτής γενικός αρχιερατικός επίτροπος, η Μαίρη Πίνη, διευθύντρια του ΚΕΣΟ της ΙΑΑ, κληρικοί και πιστοί.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης