Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης

Σε κλοιό διαδηλώσεων βρέθηκε το Σάββατο η Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξε τις πύλες της η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 18:00 το απόγευμα. Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ έκανε τη δική του συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους. 

Εν τω μεταξύ μικροεντάσεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 19.00 έξω από το Βελλίδειο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 50 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πλησίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις και πέταξαν φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα.

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκαν επεισόδια στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Τα άτομα αυτά επιτέθηκαν κατά των δυνάμεων της αστυνομίας από το μπλοκ των διαδηλωτών για τη Μακεδονία. Τα επεισόδια άρχισαν μπροστά από τη ΧΑΝΘ και εξελίχθηκαν ανατολικότερα μετά το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αριστερά του Βελλιδείου όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού. Μετά το πέρας της πορείας τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με την ατμόσφαιρα στους δρόμους γύρω από το δημαρχείο της πόλης να είναι αποπνικτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των γεγονότων κυρίως όσον αφορά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία αφού, όπως κατήγγειλαν, παρατηρήθηκε έντονη εχθρότητα των διαδηλωτών απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου.
Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκαν επεισόδια στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ομάδες διαδηλωτών προκάλεσαν ζημίες σε καταστήματα, πεζοδρόμια, σταθμευμένα αυτοκίνητα, και έκαψαν κάδους απορριμμάτων, στην περιοχή ανάμεσα στο Λευκό Πύργο και το δημαρχιακό μέγαρο όπου αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης για να τους απωθήσουν.

Μεμονωμένα άτομα, που αποσπάστηκαν από τις πορείες έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, έγραψαν συνθήματα στη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – από την Αστυνομία έγιναν περισσότερες από πέντε προσαγωγές.

Δείτε video με τα επεισόδια



Η σύλληψη δύο διαδηλωτών από αστυνομικούς

(Video από επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας)


(Video από το σημείο που έγιναν τα επεισόδια)




(Video από την πορεία)

Παράλληλα πορεία πραγματοποιήθηκε και επί της Εγνατίας…

Στις 19:00 το απόγευμα δόθηκε το «ραντεβού» για το συλλαλητήριο για την Μακεδονία, στο οποίο οι πολίτες θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως έγινε γνωστό, το συλλαλητήριο είναι κοινό και σε αυτό συμμετείχαν όλοι οι φορείς που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Δείτε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του συλλόγου απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε έξω από το Βελλίδειο, όπως είχαν αποφασίσει οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Η αστυνομία τοποθέτησε κάγκελα και φραγμούς από κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο όπου αναμένεται να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι φράχτες ξεκινούν από την Νικολάου Γερμανού και το ύψος του πάρκινγκ της ΧΑΝΘ, συνεχίζουν μέσα στο πάρκο του Ξαρχάκου και φτάνουν σχεδόν μέχρι το ύψος του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Φράχτες έχουν επίσης τοποθετηθεί και γύρω γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ στη Μανώλη Ανδρόνικου θα τοποθετηθούν κλούβες της ΕΛΑΣ ως ένας επιπλέον φραγμός για τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από χθες, Παρασκευή, με τους ενστόλους να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Λευκού Πύργου και να διαμαρτύρονται για τις περικοπές.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από τέσσερις ώρες κράτησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στους χώρους της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο εκθεσιακό κέντρο, λίγα λεπτά πριν τις 9.00 το πρωί, για την προγραμματισμένη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO και στον εξωτερικό χώρο τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα συγκεντρωμένοι πολίτες. Κάποιοι θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ ένα αγοράκι του προσέφερε λουλούδια.

Αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσο Τζήκα, υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την περιοδεία με πρώτη στάση το περίπτερο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του «Πρακτορείο 104,9 Fm», όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία του υπουργού, Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού, Παναγιώτη Ρήγα. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, που με τις παρεμβάσεις τους σώζουν καθημερινά ζωές.

Στη συνέχεια, φωτογραφήθηκε με καταδρομείς και παρακολούθησε ασκήσεις αναρρίχησης και καταρρίχησης από την 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, ενώ κατά την αναχώρηση του πρωθυπουργού ο κ.Καμμένος του χάρισε ένα βιβλίο, την ώρα που η μπάντα του στρατού έπαιζε το τραγούδι «We Will Rock You» των Queen.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης