Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Mεγαλοεφοπλιστές, ιδιοκτήτες γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ καθώς και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (!) ερευνώνται  από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελεγκτές τoυ ΣΔΟΕ έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε «σαφάρι» διασταυρώσεων και ερευνών, οι οποίες αφορούν σε επιφανείς επιχειρηματίες, πολυεθνικές εταιρείες και τραπεζικά στελέχη, τα οποία αποτελούν μεγαλοπαράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

Οι έρευνες που διεξάγονται αφορούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και ελέγχων πόθεν έσχες για πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας.

Οι εφοπλιστές και τα… Wikileaks

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στο «στόχαστρο» των «ράμπο» του ΣΔΟΕ έχουν μπει δύο πολύ γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες, οι οποίες μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους, καθώς δύο από τα μέλη τους έχουν έλθει εις γάμου κοινωνίαν.

Στα επίσημα έγγραφα της υπηρεσίας έχουν καταγραφεί δύο ονόματα εφοπλιστών καθώς και τέσσερις εταιρείες, οι οποίες, κατόπιν καταγγελίας που ελήφθη από γνωστό ιστότοπο του εξωτερικού, ελέγχονται από τις 18 Μαΐου του 2012 για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η έρευνα, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Ο ένας μάλιστα είναι από τα πλέον γνωστά ονόματα του εφοπλιστικού χώρου, καθώς διαθέτει στόλο πλοίων με χωρητικότητα που ξεπερνά τα 11,5 εκατ. DWT.

Πληροφορίες από τη Γαλλία

Παράλληλα, έρευνα διεξάγεται και για μία μεγάλη εταιρεία τροφίμων, η οποία φέρεται να συνεργάζεται με μία από τις πιο γνωστές και πιο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η εν λόγω επιχείρηση εδρεύει στη Γλυφάδα, ασχολείται με εισαγωγές και εξαγωγές νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων, πουλερικών, ψαριών και λαχανικών, ενώ ελέγχεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι ελεγκτές που πραγματοποιούν την έρευνα έχουν ήδη προβεί σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των τραπεζικών δεδομένων.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα έγγραφα, ο έλεγχος δεν ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας αλλά έπειτα από πληροφορίες που αντηλλάγησαν μεταξύ των στελεχών του ΣΔΟΕ και των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών της Γαλλίας.

Κύκλωμα στην Ε.Τ.Ε.

Η υπόθεση όμως, η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, είναι η -καταγγελλόμενη- ύπαρξη κυκλώματος, στο οποίο συμμετέχουν σημαίνοντα και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η καταγγελία, η οποία κατατέθηκε από συγκεκριμένο πρόσωπο στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, κάνει λόγο για δύο πολύ γνωστά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία μάλιστα κατέχουν πολύ σημαντικές θέσεις στη διοίκηση αυτής.

Για την εν λόγω υπόθεση το ΣΔΟΕ ξεκίνησε την έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ έχει γίνει ήδη αίτηση για άρση του τραπεζικού απορρήτου των καταγγελλόμενων προσώπων.   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης