Επιχείρηση «σκούπα» πραγματοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., νωρίς το πρωί της Κυριακής σε εσωτερικούς χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, εντοπίστηκαν κοντάρια, κράνη, κουκούλες, πολλά άδεια μπουκάλια, ρούχα και υλικά για κάλυψη χαρακτηριστικών προσώπου, καθώς και πυροσβεστήρες.

Σημειώνεται ότι στο σημείο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχαν αποκλειστεί οι δρόμοι γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση της αστυνομίας έρχεται δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση, εκ μέρους της Συγκλήτου του Ιδρύματος, «ότι στις εγκαταστάσεις αυτού καταγράφονται περιστατικά ικανά να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της κοινότητάς του».

«Στα επεισόδια αυτά πρωταγωνιστούν άγνωστοι που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, είτε για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του Ιδρύματος ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, είτε για να βεβηλώσουν το κτήριο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη της κοινότητας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ενώ η Σύγκλητος «εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, καθώς συχνά καταστρέφονται υποδομές πυρόσβεσης, αποκλείονται έξοδοι του κτηρίου, δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες λόγω ρίψης δακρυγόνων και μολότοφ, προκαλείται πανικός και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την επιχείρηση στους εσωτερικούς χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε από νωρίς σήμερα το πρωί σε τρεις εσωτερικούς χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τελούσαν υπό κατάληψη.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε χώρους που τελούν υπό κατάληψη και χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» για επεισόδια και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων και στους οποίους γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες καθώς και αποθήκευση ή παρασκευή αντικειμένων και μηχανισμών που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις αυτές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις.

Οι χώροι σφραγίστηκαν και αποδόθηκαν στις Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου.

Η Ελληνική Αστυνομία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη νομοθεσία σε κάθε περίπτωση που επιχειρηθεί από οποιονδήποτε η ανακατάληψη χώρων που αποδίδονται στους νόμιμους κατόχους τους, μετά από καταλήψεις».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία από την επιχείρηση και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν:

 

Μητσοτάκης: Aργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται η ασφάλεια στη χώρα – Τελειώνουμε με τις γιάφκες

«Τελειώνουμε με τις γιάφκες», σχολίασε για τη νέα επιχείρηση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η ασφάλεια αποκαθίσταται και πάλι στη χώρα. Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται μια επιχείρηση στο εσωτερικό της ΑΣΟΕΕ. Θα καταλάβουν όλοι οι Έλληνες τι συνέβαινε εντός των πανεπιστημίων. Όταν μιλάμε για ασφάλεια, αντίστοιχες επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν ασφαλείς. Η Αθήνα αποδίδεται πίσω στους κατοίκους της. Φιλοδοξώ με την εμβληματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου, όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να αποκτήσει μια νέα δυναμική, ώστε να μην είναι μια μαύρη τρύπα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τοποθετούμενη για την αστυνομική επιχείρηση εντός της ΑΣΟΕΕ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε κατόπιν απόφασης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φωτογραφίες από τον χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου:

Πηγή φωτογραφιών: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης