Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων υπό τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης αποφασίστηκε η διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης με την ονομασία «Πυρπολητής» στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Ο υπουργός Άμυνας ενεργοποίησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα τη δύναμη αποτροπής «ΔΕΛΤΑ».

Η αιφνίδια αυτή απόφαση δεν περνά απαρατήρητη, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν την τελευταία περίοδο στο ΑιγαίοΗ προηγούμενη ενεργοποίηση της δύναμης αυτής έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιφνίδια αυτή απόφαση που σημαίνει ότι βασικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων τίθενται σε ετοιμότητα λόγω της άσκησης καθώς και η ενεργοποίηση της διακλαδικής δύναμης «ΔΕΛΤΑ» δεν περνά απαρατήρητη, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν την τελευταία περίοδο στο Αιγαίο.

Όπως σημειώνουν στρατιωτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, η άσκηση αυτή δεν πραγματοποιείται μέσα σε ένα πλαίσιο επικοινωνιακής πολιτικής. Αντιθέτως, επισημαίνουν οι παρατηρητές, η απόφαση για τη διενέργεια της άσκησης «Πυρπολητής» συνδυάζεται με τις πρόσφατες δραστηριότητες των τουρκικών Ε.Δ. στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στον ευπαθή χώρο των Δωδεκανήσων, με επίκεντρο το Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει εκδώσει μια ακολουθία από NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει χώρους στο Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις.

Μία εκ των πιο πρόσφατων τουρκικών NAVTEX αφορά στην περιοχή του Καστελόριζου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Καστελόριζο και η νοητή γραμμή που το συνδέει με την Κάρπαθο αποτελούν το κομβικό γεωγραφικό σημείο στο νότιο Αιγαίο διά του οποίου συνδέονται η κυπριακή και η ελληνική ΑΟΖ. Ως εκ τούτου συνιστά ένα κρίσιμο μέγεθος όσον αφορά στη στρατηγική, αμυντική ή επιθετική, που υλοποιείται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την εσχάτως επιθετικά διεκδικητική Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος το πρωί της Τετάρτης ανήρτησε στο διαδίκτυο και ένα tweet ευχόμενος καλή επιτυχία στην άσκηση:

Ποια είναι η δύναμη «ΔΕΛΤΑ»

Η «ΔΕΛΤΑ» είναι καθαρά μία δύναμη αποτελούμενη από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους των Ε.Δ. που έχουν στόχο την άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις εθνικών κρίσεων.

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) η συγκρότηση ενός διακλαδικού σχηματισμού επιπέδου ταξιαρχίας από τμήματα Ειδικών Δυνάμεων, με αποστολή την άμεση αντίδραση οπουδήποτε κι αν χρειαστεί, είτε στο Αιγαίο, είτε στη Θράκη, είτε και στην Κύπρο. Το όνομα που είχε ανακοινωθεί τότε ήταν Διακλαδικός Σχηματισμός Άμεσης Αντίδρασης (ΔΣΑΑ) και υπάγεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ). Από αυτό γεννήθηκε αργότερα η γνωστή σήμερα «Διακλαδική Δύναμη Δέλτα» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Tον Σεπτέμβριο του 2013 ιδρύθηκε Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) με υπουργική απόφαση, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Η ΔΔΕΕ έγινε υπεύθυνη για τις ακόλουθες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων:

• Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ)
• Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
• Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ)
• 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ).

Με τα τμήματα της ΔΔΕΕ αλλά και σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) γίνεται η συγκρότηση της «Δύναμης Δέλτα», η οποία αποτελεί την πρώτη δύναμη ταχείας αντίδρασης της πατρίδας μας σήμερα. Από το 2014 η διοίκηση της «Δύναμης Δέλτα» υπάγεται στη ΔΔΕΕ, ενώ συχνά ενεργοποιείται από τον Α/ΓΕΕΘΑ για ασκήσεις ετοιμότητας.

Το έμβλημα έχει το τριγωνικό σχήμα του γράμματος «Δ» και στο κάτω μέρος του γράφει «ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ». Στο κέντρο του είναι τα σύμβολα από τον επιχειρησιακό χώρο δράσης των διακλαδικών δυνάμεων που είναι θάλασσα, γη και αέρας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης