Σε αναμονή για την εξεύρεση αίματος βρίσκονται εν μέσω καλοκαιριού οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, για να κάνουν τις απαραίτητες μεταγγίσεις.

Οι ασθενείς χρειάζονται δύο φιάλες αίματος, κάθε 10-15 ημέρες, αλλά συνήθως, όπως λένε, παίρνουν μόνο μια και αναγκάζονται να μεταβούν εκ νέου για μετάγγιση στο νοσοκομείο, μετά από 3-4 ημέρες ή όποτε ειδοποιηθούν ότι βρέθηκε αίμα. Άλλες φορές δεν υπάρχει διαθέσιμο αίμα, οπότε καθυστερεί 1-2 ημέρες η μετάγγιση. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι ανήκουν σε σπάνιες ομάδες αίματος, με συνέπεια να αγωνιούν για τις αναβολές των μεταγγίσεων, καθώς επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτία για την προβληματική κατάσταση είναι οι ελλείψεις σε αίμα που παρατηρούνται τους θερινούς μήνες, ειδικά τον Αύγουστο, περίοδο που απουσιάζουν οι εθελοντές αιμοδότες λόγω διακοπών. Οι ποσότητες που συλλέγονται λιγοστεύουν συγκριτικά με τον υπόλοιπο χρόνο και το κάλεσμα για αιμοδοσία γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο.

«Την καλοκαιρινή περίοδο, οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες εξαιτίας των ατυχημάτων, ενώ δεν προγραμματίζονται ομαδικές αιμοδοσίες φορέων και συλλόγων λόγω των διακοπών. Αυτό έχει συνέπεια να προκύπτουν προβλήματα σε όσους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Υπάρχουν μικροκαθυστερήσεις, δηλαδή η μετάγγιση αργεί μια- δυο ημέρες. Οι πάσχοντες πρέπει να περιμένουν μέχρι να βρεθεί φιάλη και να πάνε ξανά για μετάγγιση δεύτερη φορά μέσα στις 15 ημέρες», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης Βασίλης Δήμος.

Πηγή: seleo.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης