Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται πια σε δραματική κατάσταση λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 4.309 νέα κρούσματα, αριθμός -όπως αναμενόταν- πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με αυτόν της Δευτέρας. 

Την ίδια ώρα μεγάλος παραμένει ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 751 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό 79 άτομα.

Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα σε αριθμό κρούσματα που είχε καταγράψει ο ΕΟΔΥ έως και σήμερα, είχαν ανακοινωθεί στις 30 Μαρτίου του 2021, όταν εντοπίστηκαν 4.340 περιπτώσεις σε ένα 24ωρο. Επίσης, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας του ιού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου του 2020, όταν έχασαν τη ζωή τους 121 ασθενείς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού να ανιχνεύονται συνεχώς, και ιδιαίτερα αυτή του βρετανικού στελέχους, η οποία έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, και με τον ιό – σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες- να έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια και να μολύνει οικογένειες, τα μηνύματα για την επόμενη μέρα δεν είναι ακόμα αισιόδοξα. 

Η αγωνία πια των επιστημόνων αλλά και της κυβέρνησης εστιάζει στα νοσοκομεία, αφού οι ΜΕΘ στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι… είδος προς εξαφάνιση. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τις απλές κλίνες Covid, οι οποίες είναι ελάχιστες.

Ιατρικές πηγές αναφέρουν πως στο υπουργείο Υγείας επικρατεί αναβρασμός, ενώ και στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους έτσι ώστε να μπορέσουν να ανακόψουν την ξέφρενη πορεία της πανδημίας μετά και τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο με τους χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται σε μπαρ και καφετέριες, σε πάρκα και σε πλατείες, σαν να μην υπήρχε ο ιός.

«Φρένο» στα σχέδια για Πάσχα στο χωριό ;

Κι όλα αυτά την ώρα που τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό και οι επιστήμονες ελπίζουν να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει αντίκτυπο στη διασπορά του ιού. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις για το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα. Πάντως μέλος που συμμετέχει στην επιτροπή των ειδικών, ανέφερε στο zougla.gr πως «εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, δηλαδή η επιδημιολογική εικόνα δεν αλλάξει,τα πράγματα για το Πάσχα θα είναι δύσκολα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, η απάντηση στο ερώτημα, αν το Πάσχα θα πάμε στο χωριό,  εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο.  Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα. Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε», είπε, μιλώντας στον Σκάι.

Πάντως τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν ως το βράδυ της Πέμπτης, θα είναι καταλυτικά για τις επόμενες κινήσεις.

Εξαδάκτυλος: «Επικίνδυνο το άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων»

Την ίδια ώρα, «τρομακτικά επικίνδυνο» χαρακτήρισε το άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων πριν από το Πάσχα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Για τα Λύκεια τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση στην επιτροπή ούτε έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν  και πρόσθεσε πως πιθανότητα η συνεδρίαση για το θέμα αυτό θα γίνει την Τετάρτη ή την Παρασκευή. 

Παυλάκης: Μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας στη χώρα

Εν τω μεταξύ για μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας στη χώρα έκανε λόγο ο ιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας πως είμαστε στην κορύφωση τους επιδημιολογικού κύματος.

Υπογράμμισε δε, ότι «έχει επικρατήσει πανικός που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, όπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο», ενώ επιδοκίμασε την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη. Eπίσης υποστήριξε πως, «αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς».

Στο επίκεντρο της πίεσης βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Αχαϊας.Στα νοσοκομεία και των τριών αυτών νομών αναπτύσσονται καθημερινά από το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ νέες κλίνες νοσηλείας, αλλά και Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όμως, καταλαμβάνονται αμέσως.

«Ασφυξία» στη Θεσσαλονίκη

Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη αφού οι εισαγωγές με ασθενείς κορωνοϊού στα νοσοκομεία αυξάνονται.Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης περιέγραψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του «Παπανικολάου» Ιωάννης Κιουμής τονίζοντας ότι «μπορεί να μην βρισκόμαστε στα όρια της απόγνωσης του περασμένου Νοεμβρίου, ωστόσο η εικόνα μεταβάλλεται επιβαρυντικά μέρα με τη μέρα και υπάρχει φόβος». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων επεσήμανε πως αυτό που κρατάει «ζωντανές» τις ΜΕΘ είναι το γεγονός ότι οι γιατροί καταφέρνουν και «βγάζουν ασθενείς», ωστόσο «τα κρεβάτια καταλαμβάνονται και πάλι σε ελάχιστο διάστημα».

Δύσκολη η κατάσταση και στην Πάτρα 

Εφιαλτική είναι η κατάσταση και στην Αχαΐα με τα νοσοκομεία να βρίακονται σε συνθήκες πολέμου Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται πολλοί ασθενείς , ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.309, εκ των οποίων 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 281.570 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.773 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.532 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Mέσος όρος κρουσμάτων 7 ημερών

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 751 (64.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

Μέσος όρος θανάτων 7 ημερών To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή +20.09%).

Μέσος όρος διασωληνωμένων 7 ημερών

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).»

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

Στην Αττική συνολικά εντοπίστηκαν 1.883 μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 622, στην Αχαΐα καταγράφηκαν 135, 108 στη  Λάρισα, στην Κοζάνη 98 και στην Πέλλα 90.

Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

  • Ανατολική Αττική:269
  • Βόρειος Τομέας Αθήνας: 208
  • Δυτική Αττική: 144
  • Δυτικός Τομέας Αθήνας:  289
  • Κεντρικός Τομέας Αθήνας:  486
  • Νήσων:15
  • Νότιος Τομέας Αθήνας:  176
  • Πειραιάς:  296

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης