Το φωτογραφικό υλικό από το χώρο του πειθαρχείου «ειδικού χώρου» της Δ’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις άθλιες συνθήκες στις οποίες καλούνται καθημερινά να επιβιώσουν οι κρατούμενοι. Οι συγκεκριμένοι χώροι προορίζονται για την στέγαση των τιμωρημένων κρατούμενων, με μέγιστο χρόνο παραμονής τις 10 ημέρες.

Η υπηρεσία της φυλακής όμως εξ’ αιτίας του υπερπληθυσμού τους χρησιμοποιεί με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε 9 ατομικά κελιά 2×2 γύρω στα 20-25 άτομα με πολλούς να κοιμούνται στο πάτωμα, χωρίς φυσικά να τους βαραίνει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Έτσι καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα των κρατουμένων καθώς όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παραβιάζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής (βρώμα, σκουπίδια, έντομα, ποντίκια) και οι έγκλειστοι ζουν στην απόλυτη ανέχεια αφού δεν υπάρχει καμία υλικοτεχνική παροχή από την σωφρονιστική υπηρεσία. Επίσης φαίνεται ότι στα κελιά δεν υπάρχουν παράθυρα, βρύση, θέρμανση, τραπέζι ούτε καν διαχωριστικό μεταξύ της τουαλέτας και του υπόλοιπου χώρου. Υπάρχει μια άθλια ντουζιέρα, 2 μόνο καρτοτηλέφωνα, ξεχαρβαλωμένες πρίζες και πίνακες ακόμα και γυμνά καλώδια που τα διαπερνά ρεύμα, ενώ το μικροσκοπικό προαύλιο δεν ανοίγει ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι εκτός από απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία των κρατουμένων και οι επιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από φανερές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ





Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο Athens.indymedia.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης